Η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, δεν επαρκεί για να λύσει την κρίση χρέους στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ. Αυτό ισχυρίστηκε, εν ολίγοις, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Χάνες Αντρόνσχ.

«Η διάσωση ΙΙ, την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, είναι απίθανο να φέρει τα προβλήματα της χώρας ή της ευρωζώνης σε ένα τέλος», είπε.

Μερικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ένα επιπρόσθετο πακέτο βοήθειας ύψους 109 δισ. ευρώ θα μειώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου 12%. Καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να πιάσει την κορυφή του στο 166% το επόμενο έτος, καμία πιθανή επίσημη βοήθεια δεν μπορεί να λύση την κρίση.

Μέχρι τώρα η διάσωση ΙΙ περιλαμβάνει τα πάντα: μετακύλιση χρέους, επαναγορά ομολόγων, ανταλλαγή ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και μείωση του κόστους χρηματοδότησης. «Που μπορούμε να πάμε από εδώ;», αναρωτιέται ο κ. Αντρόνσχ. Και ο ίδιος δίνει την απάντηση υποστηρίζοντας πώς υπάρχουν τρεις δρόμοι για το μη-βιώσιμο επίπεδο του χρέους: Μία χώρα μπορεί να μεγαλώσει το χρέος της, να παραφουσκώσει το χρέος της ή να χρεοκοπήσει.

Η ανάπτυξη δείχνει να είναι «όνειρο θερινής νυκτός» κάτω από τις παρούσες περιστάσεις. Τα μέτρα λιτότητας που ζητήθηκαν από τους δανειστές της χώρας έχουν αφήσει την πραγματική οικονομία σε κώμα. Η Ελλάδα έχει περιορισμένο έλεγχο στο ποσοστό του πληθωρισμού της. Άρα, έχουμε μπροστά το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και μία αναδιάρθρωση του χρέους στο μακρινό μέλλον.