«Οι επενδυτές που κρατούν πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι απώλειες που επιβλήθηκαν στους κατόχους ελληνικών ομολόγων είναι προάγγελος για την δικιά τους μοίρα τους επόμενους 18 μήνες», σχολιάζει ο Τζων Γκλόβερ για λογαριασμό του πρακτορείου Bloomberg.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο, επικαλείται την υλοποίηση του σχεδίου που επιβάλει στους κατόχους ελληνικών ομολόγων απώλειες 21%, τονίζοντας ότι πρόκειται «για μια ειδική λύση που αποκλείεται για τους άλλους».
Οι 4 ημέρες που ακολούθησαν της συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο της Ελλάδας, οδήγησαν τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα σε μία αύξηση κατά 8 σεντς στο ευρώ. Το κόστος ασφάλισης του δημόσιου χρέους ενάντια στην χρεοκοπία υποδεικνύει ένα ποσοστό της τάξης του 54% για χρεοκοπία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Υπάρχει κάποιος που πραγματικά πιστεύει ότι αν η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία χρειαστεί μία επιπρόσθετη διάσωση δεν θα χρησιμοποιήσει το ελληνικό πρότυπο;», είπε ο κ. Τζέρυ Τζένκινς, της Evolution Securities του Λονδίνου. «Οι οίκοι αξιολόγησης κοιτούν την Ε.Ε. στα μάτια και της λένε δεν σε πιστεύουμε» και είναι σωστοί τονίζει ο ίδιος. «Λένε, απλά, ότι ο ισχυρισμός πως αυτό είναι μόνο για την Ελλάδα είναι παραπλανητικός».
Μετά την ελληνική διάσωση, τόσο η Fitch όσο και η Moody’s υπογράμμισαν ότι το «προηγούμενο» (της Ελλάδας) θεσπίζεται και για μελλοντικές αναδιαρθρώσεις, και η Fitch έδωσε σε Ιρλανδία και Πορτογαλία 18 μήνες, προκειμένου να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε «βιώσιμο μονοπάτι».
Οι δύο χώρες υποτίθεται να ξανακερδίσουν την πρόσβαση τους στις αγορές μετά το 2013. Σε περίπτωση που αποτύχουν να το κάνουν, «αυτό θα ενσωματωθεί στην αξιολόγηση του Fitch για το ρίσκο των ομολογιούχων και θα αντανακλά απόψεις και δράσεις σχετικές με το δημόσιο χρέος τους», υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Τα CDS των πορτογαλικών ομολόγων έκαναν άλμα 21 μ.β. στις 928 μονάδες στις 25 Ιουλίου, και ήταν στις 940 μονάδες σήμερα το πρωί στις 8 π.μ. Το μέγεθος συνεπάγεται μία πιθανότητα 55% για χρεοκοπία μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η επιπλέον απόδοση που οι επενδυτές ζητούν για να κρατήσουν τα ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα αντί των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε επίσης από τις 22 Ιουλίου, ανεβαίνοντας 15 μ.β. κατά 9,21% για τα ιρλανδικά και κατά 3 μ.β. στο 8,16% για τα πορτογαλικά.
«Και οι δύο χώρες θα δώσουν μάχη να μεγεθύνουν τις οικονομίες τους αρκετά για να μειώσουν τα χρέη τους σε ένα βιώσιμο στάδιο και να πείσουν τους επενδυτές να συνεχίσουν να τους δανείζουν», υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Όουεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies International.
«Η εναλλακτική είναι μία δεύτερη διάσωση, η οποία όπως έχει δείξει η Ε.Ε. θα συνοδεύεται από απώλειες των κατόχων ομολόγων», συμπληρώνει ο ίδιος.