Δεν υφίσταται θέμα Grexit για την Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για Έλληνες δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό είναι καίρια για τη διάσωση της συνθήκης του Σένγκεν.
«Το θέμα του Grexit ανήκει στο παρελθόν. Ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το ήθελαν ποτέ» είπε συγκεκριμένα ο κ. Σόοφ και αναφερόμενος στην κρίση χρέους που ταλανίζει σήμερα κράτη της ΕΕ, σημείωσε: «Αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που δεν ήταν ηθελημένη, ούτε από τη βόρεια, ούτε από τη νότια Ευρώπη. Όμως η ίδια η Νομισματική Ένωση, έτσι όπως δημιουργήθηκε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα». Και διευκρίνισε: «Το κοινό νόμισμα δεν ήταν λανθασμένη απόφαση. Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής ήταν μια σωστή ιδέα. Όμως σήμερα αυτά τα ελλείμματα είναι ξεκάθαρα και δεν δουλέψαμε αρκετά, ώστε να τα άρουμε».
Σχετικά με την ικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να διαχειρισθεί την κρίση, είπε ότι στη Γερμανία «πολλοί έλεγαν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα τα κατάφερναν» και στη συνέχεια σχολίαζαν ότι «προσπάθησαν να την επιλύσουν επιβαρύνοντας τα κατώτερα στρώματα, ενώ οι πιο πλούσιοι δεν επιβαρύνθηκαν επαρκώς». Η δεύτερη άποψη, που έχει διατυπωθεί με πολλές επιφυλάξεις όπως είπε ο κ. Σόοφ, «επισήμαινε τις πολλές αντιφάσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Όπως είπε ο Γερμανός πρέσβης, υπάρχει μια κατανόηση στη Γερμανία ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί οι δημοσιονομικοί στόχοι να αντιμετωπίζονται μόνον μέσα από τη βαριά φορολογία».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Σόοφ τόνισε ότι «εάν τα εξωτερικά σύνορα (της ΕΕ) δεν μπορέσουν να αντέξουν την πίεση, τότε η συνθήκη Σένγκεν με κάποιο τρόπο θα πάψει να ισχύει». Όπως είπε, υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ανοικτά, εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην προκειμένη περίπτωση των συνόρων της Ελλάδας. Και επομένως δεν επιτρέπεται να αφεθεί η Ελλάδα μόνη.
Στο προσφυγικό, πρόσθεσε, δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αντίθετα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Υπενθύμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δεχθεί κριτική από το ίδιο της το κόμμα για το γεγονός ότι δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός έχει εισέλθει στην ΕΕ από την Ελλάδα. Ο Γερμανός πρέσβης επισήμανε, μάλιστα, ότι «η ΕΕ και όλοι μας κλείναμε τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα καλούνταν να φέρουν το κύριο βάρος της εισόδου των προσφύγων. Ήμασταν προσκολλημένοι στο Δουβλίνο. Επί χρόνια δεν κάναμε κάτι κι έτσι φθάσαμε στην έξαρση του προβλήματος το περασμένο καλοκαίρι».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διευθέτηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, σημείωσε ότι η Γερμανία θεωρεί πως η λύση βρίσκεται σε τρία επίπεδα: την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, θέμα στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, η οποία δεσμεύθηκε πρόσφατα ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες, η δίκαιη κατανομή του προσφυγικού βάρους μεταξύ των κρατών-μελών και τρίτον η αλλαγή της μη αλληλέγγυας στάσης των κρατών της ανατολικής Ευρώπης.