Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών απέτυχαν να πείσουν τους αναλυτές και τις αγορές ότι μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία δεν θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες στον τραπεζικό τομέα, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Το δημοσίευμα τονίζει την ανάγκη των ευρωπαϊκών τραπεζών για να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 80 δισ. ευρώ.

Οι 8 από τις 90 τράπεζες που απέτυχαν στα tests τις 15 Ιουλίου εμφανίζουν συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κίαν Αμπουχοσείν, αναλυτής της JPMorgan Cazenove, δήλωσε ότι περίπου 20 τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

Τα stress tests δεν μπορούν να διασφαλίσουν τους επενδυτές, δήλωσε ο αναλυτής της Shore Capital, Γκάρι Γκρίνγουντ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που θα εμποδίζει τις τράπεζες από την κατάρρευση, συμπλήρωσε.

«Θα έπρεπε να εξετάζονται τα κράτη και όχι οι τράπεζες. Το μόνο πράγμα τελικά που μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση στις αγορές, είναι στοιχεία ότι τα κράτη έχουν καταφέρει να φτιάξουν τους ισολογισμούς τους», σχολίασε ο Γκάρι Γκρίνγουντ.

«Η ΕΒΑ τεστάρει λάθος στοιχεία. Θα έπρεπε να εξετάζουν την ικανότητα της ευρωζώνης να στηρίζει τις τράπεζες της. Πρόκειται κυρίως για την ικανότητα των κρατών να διασώσουν τις τράπεζες, και κατόπιν για το ποιος πρόκειται να διασώσει το κράτος», είπε ο Χανκ Γκαλεντί της Societe Generale.