Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Pearson να καταγράφει σημαντική υποχώρηση μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε για τα κέρδη του και την ελβετική τράπεζα Credit Suisse επίσης να σημειώνει πτώση μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για άντληση κεφαλαίων.

Η μετοχή της Pearson κατέγραφε νωρίτερα πτώση περίπου 15% αφού η εταιρία είπε ότι τα κέρδη της αναμένεται ότι θα κυμαίνονται κοντά στις κατώτερες προβλέψεις της. Η Credit Suisse υποχωρούσε 4,5% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 6 δισεκ. ελβετικά φράγκα.

«Η αγορά αντιδρά σε κάποιες ανακοινώσεις αδύναμων κερδών, με τα αποτελέσματα από εταιρίες όπως η Credit Suisse και η Pearson να επιβαρύνουν το κλίμα» σχολίασε ο Πίτερ Ντίξον από την Commerzbank.

«Οι επενδυτές αναζητούν εδώ και καιρό πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση, αλλά η αγορά παραμένει ευάλωτη σε αρνητικές ειδήσεις στο σημερινό περιβάλλον» πρόσθεσε ο Ντίξον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε 0,5% στις 1.423,21 μονάδες στις 11:16 ώρα Ελλάδας, έχοντας σημειώσει πτώση 0,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών που ανακοινώνονται είναι αυτά που αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες.

Μόνο το 6% των 284 εταιριών του δείκτη STOXX Europe 600 έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει τα τριμηνιαία οικονομικά τους αποτελέσματα, με το 69% εξ αυτών να επιβεβαιώνουν ή και να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με το Thomson Reuters StarMine.

Στις ΗΠΑ, αποτελέσματα έχει ανακοινώσει το 13% των εταιριών στον δείκτη S&P 500, με το 74% των επιχειρήσεων να επιβεβαιώνει ή να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC κατέγραφαν νωρίτερα απώλειες μεταξύ 0,2% και 0,5%. Πτωτικά κατά 1% κινούταν και ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, σημειώνοντας υποαπόδοση έναντι άλλων βασικών δεικτών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.