Με νεώτερες δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχειρεί να «μαζέψει» τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τη διευθέτησή του, οι οποίες εκλήφθησαν ως απάντηση στην ευθεία απειλή της Κριστίν Λαγκάρντ για αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει σαφής αναδιάρθρωση ώστε να καταστεί βιώσιμο.
«Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Χρειάζονται ένα – δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν. Ένα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους. Θα έρθουμε σε αυτό (στο θέμα του χρέους) τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση (την εξυπηρέτηση του χρέους).
Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε».
Νωρίτερα πάντως, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup αναγνωρίζοντας μεν το υπαρκτό του ζητήματος του χρέους, έφτασε να παραπέμψει εμμέσως πλην σαφώς της όποιες αποφάσεις σε βάθος… δεκαπενταετίας. «Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν «εν ευθέτω χρόνω και αφού η Αθήνα πληροί κάποιες προϋποθέσεις και έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση».
Στη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ο Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι (οι πιστωτές) «θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής της ελάφρυνσης του χρέους.Ποιες είναι πραγματικές προσμονές σε ένα κανονικό σενάριο; Ή διαφορετικά σε ένα αντίθετο σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό; κ.ο.κ.».
Ο Ντάισελμπλουμ ωστόσο σημείωσε ότι «ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση μία πλήρης και πρόωρη μείωση του χρέους», ενώ εξηγώντας τόνισε πως«θα εξετάσουμε αν υπάρχουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά».
Απείλησε με αποχώρηση η Λαγκάρντ για το χρέος
Την ευθεία σύνδεση της απομείωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας επιφύλασσε από βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού η Κριστίν Λαγκάρντ, αυξάνοντας τις πιέσεις στο Βερολίνο και τον ESM για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου είχε επιχειρήσει να παραπέμψει στις καλένδες τη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν με το ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνω.
Η απάντηση στον Σόιμπλε ήρθε από μία ερώτηση που απευθύνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για την διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας.
Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας, θέτοντας ωστόσο δύο βασικές προϋποθέσεις.
Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης.
Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το Χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.
Στον απόηχο των θετικών για την Ελλάδα δηλώσεων για το χρέος, αλλά και στη σκιά της προοπτικής επιπρόσθετων μέτρων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντώνται σήμερα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, με ανοιχτά ζητήματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τα εργασιακά και το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.