Με μεγάλη αγωνία περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών τις εισπράξεις που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τους επόμενους μήνες από τον ΕΝΦΙΑ, τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος, την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες και του αυξημένου κατά 30% φόρου πολυτελούς διαβίωσης, καθώς τα έσοδα εμφανίζουν μεγάλη κάμψη άνω των 4 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα στο υπουργείο περιμένουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για να δουν το δημοσιονομικό όφελος που είχαν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015 η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 4,153 δισ. ευρώ ενώ στα φορολογικά έσοδα η «τρύπα» υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους να εντοπίζονται στους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και στους φόρους στην περιουσία που ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί και τις εισπράξεις του ΦΠΑ που καταγράφουν απόκλιση 677 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αν και οι συντελεστές αυξήθηκαν το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι δαπάνες ύψους 4,744 δισ. ευρώ έχουν μείνει απλήρωτες, αφού το Δημόσιο πληρώνει μόνο μισθούς και συντάξεις και τα απολύτως αναγκαία έξοδα.