Οι ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε τις τελευταίες μέρες η Τρόικα- και ειδικά οι Ευρωπαίοι- προκειμένου να υπερψηφιστούν από την ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ο εφαρμοστικός του νόμος, σε πρώτη προσέγγιση πέτυχαν τον στόχο τους.
Όμως, σε δεύτερη και πιο ουσιαστική ανάγνωση, τελικώς εξελίχθηκαν σε «μπούμερανγκ». Η ένταση των πιέσεων ώθησε πολλούς αναλυτές να εξετάσουν κατά πόσον η εμμονή των εταίρων μας στην υιοθέτηση του νέου σκληρού πακέτου λιτότητας δικαιολογείται από την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητά του και η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών κατέληξε ρητά και κατηγορηματικά στο συμπέρασμα πως «το Πρόγραμμα δεν βγαίνει».
Από τις σημαντικότερες και πλέον επικριτικές για το Μεσοπρόθεσμο παρεμβάσεις ήταν όπως δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής, αυτή του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία στην ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagblad»: «Η παρούσα κατάσταση, κατά την οποία όλα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων απορροφούνται από τους πιστωτές, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί».
Το κεντρικό σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε η ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής της Τρόικας για τη χώρα μας ήταν οι αποκρατικοποιήσεις.
Ένας από τους πολλούς αναλυτές που αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των 50 δις. ευρώ ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ντανιέλ Γκρος: «Θα ήταν πιο λογικό οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν αφού λυθεί το πρόβλημα του χρέους(κατά προτίμηση μέσω μιας αναδιάρθρωσης με βάση τις σημερινές τιμές των ελληνικών ομολόγων).
Τις δυσοίωνες προβλέψεις για τη δραστικότητα του «φαρμάκου» που χορήγησαν στην Ελλάδα οι δανειστές της συμπύκνωσε γλαφυρά προχθές το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέπου πιθανόν να δυσκολευτεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας σε μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση και με έναν πληθυσμό που έχει ήδη υποστεί μείωση εισοδήματος».