Η κινεζική οικονομία χάνει τη δυναμική της και άλλες μεγάλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών όπως η Βραζιλία και η Κίνα επίσης παρουσιάζουν ενδείξεις αδυναμίας, είπε σήμερα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Ενώ η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εμφανίζεται σταθερή, φαίνεται να επιβραδύνεται στην αμερικανική, τη βρετανική και την καναδική οικονομία, μολονότι από σχετικά υψηλά επίπεδα για τέτοιου είδους ώριμες οικονομίες, ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση για πρόδρομο δείκτη που καταρτίζει κάθε μήνα.
Ο πρόδρομος δείκτης, ένας σύνθετος δείκτης σχεδιασμένος να ανιχνεύει σημεία καμπής στις οικονομίες, υποχώρησε στο 97,6 από το 97,9, υποχωρώντας περαιτέρω από τις 100 μονάδες που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος του.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε υποχώρηση κατά ένα δέκατο της μονάδας για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά, στο 99,5, το 99,7 και το 99,4 αντίστοιχα.
«Η δυναμική της ανάπτυξης αναμένεται να μετριαστεί στον Καναδά καθώς και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αν και από σχετικά υψηλά επίπεδα» ανέφερε.
«Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές συνεχίζουν να επιδεινώνονται για την Κίνα, με τον σύνθετο πρόδρομο δείκτη (CLI) να υποδεικνύει περισσότερο απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης. Οι ενδείξεις για επιβράδυνση της δυναμικής ανάπτυξης επίσης επανεμφανίζονται στη Ρωσία. Στη Βραζιλία, αναμένεται ασθενική δυναμική ανάπτυξης».
Αν και η τιμή του δείκτη για την ευρωζώνη επέστρεψε στο 100,0 από το 100,1, ο ΟΟΣΑ είπε ότι υπάρχει ένα κλίμα με «σταθερή δυναμική ανάπτυξης». Το ίδιο ανέφερε και για την Ιαπωνία, με τον δείκτη να παραμένει στο 100,0.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, ο ΟΟΣΑ είπε ότι η δυναμική ανάπτυξης ήταν σταθερή στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Γαλλία, λέγοντας ότι οι 100,7 μονάδες υποδηλώνουν «ανάπτυξη που σταθεροποιείται», μολονότι η τιμή του δείκτη διατηρήθηκε αμετάβλητη.