Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους προκαλεί κραδασμούς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές σπεύδουν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Η Ελλάδα και η επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσει απειλή για την αμερικάνικη χρηματαγορά και συγκεκριμένα για τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αναλυτές προσπαθούν να καθησυχάσουν την αγορά ότι κάτι τέτοιο απέχει ακόμη από τα να πραγματοποιηθεί. «Θα χρειαζόταν μία πολύ μεγάλη επιδείνωση που θα περιλάμβανε όχι μόνο τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες», προκειμένου να απειληθούν σοβαρά τα αμερικανικά αμοιβαία υποστηρίζει ο Τζωρτζ Σάουτερ στο πρακτορείο Bloomberg. «Πρέπει πρώτα να δείτε την Ισπανία και την Ιταλία να μπει σε δύσκολη θέση πριν ανησυχήσετε», συμπλήρωσε.

«Το θέμα δεν είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά τι θα επακολουθήσει μετά από αυτό, και υπάρχει αβεβαιότητα», αναφέρει ο Άλεξ Ρόβερ, στέλεχος της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

«Τα χρήματα της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων εξακολουθούν να παραμένουν ευάλωτα σε μία απροσδόκητη πιστωτική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αμφιβάλλουν για την ικανότητα να εξαγοράσουν σε μια σταθερή καθαρή αξία τα μερίδια τους», δήλωσε ο Έρικ Ρόσενγκριν, επικεφαλής της Federal Reserve Bank της Βοστώνης. Κάποια ιδρύματα έχουν «αρκετά μεγάλο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες», πρόσθεσε ανήσυχος.