Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ από το 2010, καθώς το κόστος δανεισμού για τη χώρα έχει πέσει εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, υποστηρίζει το ινστιτούτο «Leibniz».
Σύμφωνα, μάλιστα, με το ινστιτούτο, η εξοικονόμηση αυτή υπερβαίνει το κόστος της κρίσης για τη γερμανική οικονομία.
Οι επενδυτές από το 2010, για να αποφύγουν την αβεβαιότητα στις χώρες της Ευρωζώνης, έχουν καταφύγει στην ασφάλεια που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα, οδηγώντας στη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων αυτήν. Η πληρωμή μικρότερων επιτοκίων, έχει βοηθήσει τη γερμανική κυβέρνηση να εξοικονομήσει πάνω από 3% του ΑΕΠ της, δηλώνει το ινστιτούτο «Leibniz», σύμφωνα με το Reuters.
Το ινστιτούτο δημιούργησε το μοντέλο μιας υποθετικής «φυσιολογικής» κατάστασης, χωρίς να υπάρχει κρίση, προκειμένου να διαπιστώσει ποια θα ήταν τα γερμανικά επιτόκια, με βάση τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση της οικονομίας. Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε, παρατηρείται μια στενή συσχέτιση μεταξύ των πολιτικών αναφλέξεων στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και στις διακυμάνσεις του επιτοκίου των γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Το επιτόκιο των ομολόγων μειώθηκε απότομα όταν οι αγορές είδαν άσχημες ειδήσεις από την Ελλάδα, όπως την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει ένα δημοψήφισμα. Παρομοίως, τα επιτόκια αυξήθηκαν όταν υπήρχαν καλές ειδήσεις από την Ελλάδα.
Η συνολική εξοικονόμηση, σύμφωνα με το ινστιτούτο, από το μοτίβο αυτό, από το 2010, υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος από την κρίση για τη γερμανική οικονομίας, ακόμη κι αν η Ελλάδα πρόκειται να αποδειχθεί ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της.