Κατά 0,5% φέτος και κατά 1,2% το 2016, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s πως θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία και επισημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο βρίσκονται κοντά στο ανώτατο σημείο.
Σε έκθεση του, ο οίκος αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, τα NPLs μειώθηκαν τον Μάιο στα 26,9 δισ. ευρώ από 27,7 δισ. τον προηγούμενο μήνα, υποδεικνύοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κοντά στο ανώτατο τους σημείο.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ «αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση μετά από δύο χρόνια αυξητικής τάσης και αντανακλά τόσο τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών όσο και τη μείωση στη διαμόρφωση των νέων επισφαλειών», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι κυπριακές τράπεζες, τονίζεται, πρέπει αυξήσουν το χαμηλό επίπεδο των προβλέψεων τους για προβληματικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 42,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την Ελληνική και το 39,6% για την Τράπεζα Κύπρου. Σύμφωνα με τον οίκο, η επιστροφή της χώρας σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ βοηθά επίσης τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών και μειώνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν τις νέες χρεοκοπίες. Τονίζεται ότι το έργο των τραπεζών για εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού είναι σημαντικό με τα NPLs στην Τράπεζα Κύπρου να ανέρχονται τέλος Μαρτίου στο 53,1% των συνολικών δανείων και της Ελληνικής στο 54,6%
Ο οίκος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν επίσης επιπλέον κίνδυνοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η οποία θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών, αν και αυτό δεν είναι βασικό σενάριο των Moody’s».
Η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει επανεμφάνιση των αυξημένων πιέσεων χρηματοδότησης ή καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις δανείων προκαλώντας αρνητικές συνέπειες για τις κυπριακές τράπεζες.
Τον Μάρτιο του 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν 77% για την Τράπεζα Κύπρου και 80% για την Ελληνική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις δύο τράπεζες. Ο αντίστοιχος δείκτης για τα δάνεια ακινήτων ήταν 48% για την Τράπεζα Κύπρου και 62% για την Ελληνική Τράπεζα.