Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις πριν από το τέλος του μήνα, αν θέλει να βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους, επανέλαβε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα θα είναι σίγουρα ένα θέμα συζήτησης σήμερα», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκεντρώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είπε κατά την άφιξή τους στη σύνοδο του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.
«Περιμένω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει το μήνυμα του Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η υιοθέτηση της στρατηγικής του προϋπολογισμού σε μεσοπρόθεσμη βάση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το τέλος του Ιουνίου», είπε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, ώστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να την βοηθήσουν».
Ο Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ μιας «διακομματικής συναίνεσης στην Ελλάδα», ενώ η δεξιά αντιπολίτευση αρνείται να υποστηρίξει το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. «Αυτό λειτούργησε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται σε μια λύση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας (τράπεζες, ασφάλειες, αμοιβαία κεφάλαια) σε εθελοντική βάση.
Η ιδέα είναι ότι οι πιστωτές, σε εθελοντική βάση, μπορούν να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν αυτά που έχουν στην κατοχή τους θα φθάσουν στη λήξη τους, μια ενέργεια που ονομάζεται «rollover».
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα αποφευχθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο», μια μορφή πτώχευσης η οποία όμως θα τιμωρηθεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης, δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Οι εργασίες για το θέμα αυτό διεξάγονται «σε αποκεντρωμένη βάση» από τα υπουργεία Οικονομικών των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ξεκινήσει «συζητήσεις» με «τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (…) για το ενδεχόμενο μιας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους (roll-over), εξ ολοκλήρου σε εθελοντική βάση», διευκρίνισε.
Σε μια σειρά από πρωτεύουσες, κυρίως στο Παρίσι, η κυβέρνηση έχει ήδη πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις την Τετάρτη για το θέμα αυτό με τους πιστωτές.
Ο Επίτροπος έκρινε ότι ήταν η «καλύτερη μέθοδος».
«Αναμένουμε τα αποτελέσματα διότι είναι προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας», σημείωσε.