Κάθε λόγο να ανησυχούν έχουν οι γαλλικοί τραπεζικοί κολοσσοί Credit Agricole και Societe Generale, αναφέρει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Οι δύο γαλλικές τράπεζες έχουν επενδύσει σε Εμπορική και Γενική τράπεζα, αντίστοιχα.

Πριν μία δεκαετία το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα έδειχνε ελπιδοφόρο. Σήμερα, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. «Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Οι δύο ελληνικές θυγατρικές πλέον αποτελούν ζημιογόνα βάρη, ενώ βρέθηκαν στο στόχαστρο της Moody’s την περασμένη εβδομάδα», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Και οι δύο θυγατρικές τράπεζες είναι στον «αέρα», εξαιτίας διαφορετικών αιτιών. Η Γενική κρατάει πολύ μεγάλες επισφάλειες, ενώ η Εμπορική έπεσε θύμα στρατηγικού λάθους προσπαθώντας να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, ενώ στην ηγεσία του είχε κάποιο στέλεχος χωρίς τραπεζική εμπειρία.

Οι δύο ελληνικές τράπεζες, είναι ο κύριος λόγος που οι γαλλικές τράπεζες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα από κάθε άλλη χώρα.

Ωστόσο, οι δύο γαλλικές τράπεζες είναι αρκετά μεγάλες και θα μπορέσουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς της ελληνικής κρίσης. Η κατάσταση, όμως, θα γίνει ανεξέλεγκτη σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, εκτιμούν οι αναλυτές.