Έντονη είναι η αντίθεση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για τους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χ.Α και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποστείλει επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.
Οι ξένοι επενδυτές θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.
Θα μπορούν να αγοράζουν με χρήση μετρητών, εμβασμάτων από το εξωτερικό, κεφαλαίων που τυχόν έχουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα και κεφάλαια που προέρχονται από πληρωμές μερισμάτων και τοκομεριδίων. Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως, εάν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου γινόταν χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, θα οδηγούσε στην εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις προς το χρηματιστήριο.
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι απελευθέρωση των διαθεσίμων των Ελλήνων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά δεν θα είχε τόσο μεγάλες συνέπειες για τις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς οι τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, τουλάχιστον στην αρχή επαναλειτουργίας του, δεν αναμένονται να είναι μεγάλες, λόγω του υψηλού επενδυτικού ρίσκου, όπως σημειώνουν.
Όπως τονίζουν, η μέση αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τους Έλληνες επενδυτές. Και αυτά με βάση την εικόνα της αγοράς πριν κλείσει. Με την επαναλειτουργία του ΧΑ οι συναλλαγές αναμένονται να υποχωρήσουν, κάτι που δείχνει ότι οι απώλειες για τις τράπεζες από καταθέσεις δεν θα είναι μεγάλες. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι εκροές καταθέσεων, μέσα σε ένα μήνα, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Ο ΣΜΕΧΑ σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τη διευκόλυνση των συναλλαγών των ξένων επενδυτών στις αγορές του ΧΑ, αλλά αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που σχετίζονται με τη χρήση των υφιστάμενων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι περιορισμοί που επιβάλλονται μόνο στην αγορά μετοχών , αφήνοντας ελεύθερες τις πωλήσεις , θα ευνοήσουν σαφώς τις πωλήσεις και όχι τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων δημιουργώντας έτσι ανισορροπία της αγοράς η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης προς τον μηχανισμό της αγοράς και την ακεραιότητα, τελικά βλάπτουν την ίδια την Ελληνική Αγορά.
Αυτή η αρνητική συνέπεια θα μειώσει το ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ως ένα διαφανές, αποτελεσματικό και καλά αναγνωρισμένο μηχανισμό για την άντληση κεφαλαίων από τις μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, το επενδυτικό ενδιαφέρον των θεσμικών ή συλλογικών κεφαλαίων για επενδύσεις μέσω του Χρηματιστηρίου, θα πρέπει να περιορίζεται .
Θεωρούμε, προσθέτει ο ΣΜΕΧΑ ότι τέτοιες συνθήκες της αγοράς, ιδίως όταν σχηματίστηκε μετά την κρατική παρέμβαση δεν συμπίπτουν με τη διαφάνεια των αρχών του MAD και MiFID οδηγιών.
Τα προτεινόμενα μέτρα συνιστούν αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και το συνταγματικό δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας και της ισότητας.