«Οι Έλληνες ξύπνησαν σήμερα με κλειστές τράπεζες, κλειστά ΑΤΜ και κλίμα με φήμες και θεωρίες συνωμοσίας καθώς η κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της ώθησε τη ρημαγμένη από τη λιτότητα χώρα στο χείλος του γκρεμού», γράφει το Reuters.
Αφού οι ελληνικές τράπεζες δεν έλαβε επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «με απροθυμία» επέβαλε έλεγχο κεφαλαίων το βράδυ της Κυριακής για να αποτρέψει κατάρρευση των τραπεζών υπό το βάρος των μαζικών αναλήψεων.
Η Ελλάδα έχει λιγότερο από 48 ώρες για να πληρώσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και η χρεοκοπία θα πυροδοτούσε γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τελική έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Οι ελπίδες για μια λύση της τελευταίας στιγμής σβήνουν αφότου ο Τσίπρας εξόργισε τους πιστωτές της Ελλάδας ανακοινώνοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί της πρότασης των Θεσμών για συμφωνία.
Η κυβέρνηση θα κρατήσει τις τράπεζες κλειστές τουλάχιστον έως τις 5 Ιουλίου, ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ενώ οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ- που είναι σήμερα κλειστά- περιορίζονται στα 60 ευρώ την ημέρα.
Ύστερα από μήνες μάχης, οι εξαντλημένοι εταίροι της Ελλάδας επιρρίπτουν την ευθύνη για την κρίση στους ώμους του Τσίπρα.
Οι δανειστές ήθελαν από την Ελλάδα να κόψει συντάξεις και να αυξήσει τους φόρους με τρόπο που, όπως επιχειρηματολογούσε ο Τσίπρας, θα; Βάθαινε την χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης εποχής σε μία χώρα όπου ήδη το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται στην ανεργία.
Με την ανακοίνωση των μέτρων αργά την Κυριακή, υπήρχαν μεγάλες ουρές έξω από ΑΤΜ και βενζινάδικα ενώ αρκετοί συνταξιούχοι συγκεντρώνονταν τη Δευτέρα το πρωί έξω από τις τράπεζες.
Παρά το οικονομικό σοκ κάποιες πτυχές της καθημερινής ζωής συνεχίζουν κανονικά, με τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ να ανοίγουν κι ενώ οι Έλληνες συναντώνται και μιλούν για τη μοίρα της χώρας τους σε καφέ κι εστιατόρια. Οι τουρίστες στάθηκαν ως συνήθως έξω από τη Βουλή για να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς.