Τη στήριξη του προς την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Eurogroup, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο Κύπριος Πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία προέβη στην ακόλουθη εισαγωγική δήλωση:
«Η Ελλάδα, αν και δεν ήταν μέρος της επίσημης ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λόγω των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, προ των προκαθορισμένων θεμάτων εξέτασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να πω ότι θεώρησα καθήκον μου να παρέμβω και να υπεραμυνθώ των θέσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελαστικότητα επιλογών εις την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων από πλευράς των θεσμών».
«Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, στο οποίο θεώρησα ότι επιβάλλετο να αναφερθώ, ήταν να εκφράσω κατανόηση ως προς τα αιτήματα της Ελλάδος για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και οπωσδήποτε ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας» συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης. «Τόνισα δηλαδή, την ανάγκη να υπάρξουν επιτέλους πολιτικές ανάπτυξης και επικέντρωσα την προσοχή μου ιδιαίτερα στην αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ότι υπάρχουν 35 δις από κεφάλαια τα οποία δεν έχουν διατεθεί από διάφορα προγράμματα και τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να διοχετευτούν. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο σ’ ό,τι αφορά τη βοήθεια που μπορεί να πάρει η Ελλάδα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης στη χώρα».
Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δεν θέλησε να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση. Σημείωσε ωστόσο, πως ο ίδιος θεώρησε υποχρέωσή του να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, «διότι θεωρώ δίκαια τα πλείστα όσα προβάλλονται, ιδιαίτερα τα κύρια, από πλευράς Ελλάδας, προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση που να αποτρέπει – και έχει σημασία αυτό και το έχω υπερτονίσει και στο Συμβούλιο – την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Τόνισα ότι, αν εδώ και έξι μήνες, η εκκρεμότητα, ή και μόνο η αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο επηρεάζει τις αγορές, ή κρατά σε αγωνία όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και υπερατλαντικές δυνάμεις, πολύ περισσότερο θα πρέπει να ανησυχήσει τους ευρωπαίους η τυχόν έξοδος της Ελλάδας, ως γεγονός, από την ευρωζώνη».