«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν πίστευε ότι έσωζε τον κόσμο. Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί μόνο να ελπίζει ότι θα σώσει τη δουλειά της», γράφει η ιστοσελίδα Politico σε άρθρο της με τίτλο «Γιατί το ΔΝΤ είναι τόσο σκληρό με την Ελλάδα».
Ο αντίκτυπος της συμμετοχής του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες για τους δύο τελευταίους γενικούς διευθυντές του Ταμείου. Για το ΔΝΤ, από το 2010 και μετά, η εμπλοκή του με τα ζητήματα της ευρωζώνης φαίνεται να συνοψίζεται στη φράση: «ποτέ ξανά», γράφει το Politico.
Η διάδοχος του Στρος-Καν, Κριστίν Λαγκάρντ, πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της αμφιλεγόμενης εμπλοκής στο ελληνικό ζήτημα. Πρέπει να διαχειριστεί τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που ασκούν κριτική στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην χωρίς τέλος κρίση στην Ελλάδα.
Ίσως να είναι αυτός ο λόγος που η Λαγκάρντ εμφανίζεται πιο σκληρή απέναντι στην Ελλάδα από τους υπόλοιπους πιστωτές, σώζωντας με αυτόν τον τρόπο τον Σόιμπλε, ο οποίος παραμένει σκεπτικιστής για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Λαγκάρντ θα διεκδικήσει επίσης την επανεκλογή της τον επόμενο χρόνο. Δεν τη συμφέρει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα διαιρεμένο συμβούλιο. Η ευρωπαία επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να είναι και σκληρή με την Ευρώπη.