Η κατάσταση στην οποία ζει η 79χρονη Αθηναία Ζήνα Ραζή και χιλιάδες άλλοι όπως εκείνη διαφωτίζει το γιατί οι συνομιλίες της Ελλάδας και των πιστωτών της έχουν καταρρεύσει: Ζει βασιζόμενη στο συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο απορροφά μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών- αλλά δεν έχει μία.
Τα καταφέρνει μετά βίας με τους λογαριασμούς του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος και καθώς ο μεσήλικας γιος της έχασε τη δουλειά του, συντηρεί κι εκείνον. «Πάντα χρωστάω», λέει στο πρακτορείο Reuters, «ούτε που μου περνά από το μυαλό να πάω σινεμά ή θέατρο όπως έκανα παλιά».
«Αυτό το παράδοξο», γράφει το πρακτορείο, «εξηγεί γιατί η αριστερή κυβέρνηση και οι δανειστές της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΔΝΤ απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με αποτέλεσμα το ναυάγιο της Κυριακής.
Πέντε χρόνια πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές μετέτρεψαν την ύφεση σε πλήρη οικονομική δυσπραγία- και ακόμα οι δανειστές ζητούν κι άλλα. Η Αθήνα αρνείται να αυξήσει τον ΦΠΑ ή να κόψει συντάξεις,
Καθώς η χώρα πλησιάζει λίγο πιο κοντά στη χρεοκοπία και μια πιθανώς επικίνδυνη έξοδο από την ευρωζώνη, η κυβέρνηση έχει απορρίψει τέτοιες απαιτήσεις μιλώντας και για επιχείρηση καταβαράθρωσης του ηθικού των Ελλήνων.
Για τους δανειστές, το συνταξιοδοτικό είναι ακόμα πολύ γενναιόδωρο σε σχέση με τις αντοχές της χώρας. Η Ελλάδα ξόδεψε 17,5% των δαπανών της στις συντάξεις, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2012.
Με τις τρέχουσες περικοπές, το ποσοστό έπεσε στο 16%.
Παρά τα χρόνια των μεταρρυθμίσεων, πολλοί Έλληνες, γράφει το Reuters, συνταξιοδοτούνται νωρίς, ειδικά οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και σε επαγγέλματα όπως τα στρατιωτικά.