Μηνύματα, προειδοποιήσεις και αιχμές προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του ίσως διαπραγματευτικό χαρτί, αποφασίζει να συντηρήσει το κλίμα ρήξης και εμφανίζεται έτοιμος για ανοιχτή σύγκρουση με τους εταίρους: Ζητά μεν συμφωνία ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς.
Οι σημερινές του τοποθετήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ενώ ο χρόνος τελειώνει και προσγειώνεται κάθε ελπίδα για συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το ρίσκο να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τους Ευρωπαίους και τηρεί άκαμπτη στάση στις αιτιάσεις που προβάλλουν.
Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε τη μάχη «απέναντι στο κατεστημένο του μνημονίου», «κόντρα σε αγκυλώσεις και εμμονές εντός και εκτός συνόρων». «Αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα παρασύρει την οικονομία σε υφεσιακή δίνη», είπε και απευθυνόμενος προς την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ζήτησε να μιλήσουν ξεκάθαρα οι εταίροι: «Θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή θέλουν να επανέρχεται διαρκώς;».
Η ομιλία του πρωθυπουργού στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ελληνικό λαό, στον οποίο συνέστησε «ψυχραιμία» μπορεί να συμπυκνωθεί στα εξής σημεία:
«Έχουμε λάβει εντολή τετραετίας». Θέλοντας να ακυρώσει τα περί αριστερής παρένθεσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία και θα παραδώσει μια χώρα που θα έχει οικοδομήσει ένα κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο υψηλών προσδοκιών.
«Η στάση της αποφασιστικότητας, της ευθύνης και της ψυχραιμίας από την πλευρά μας, στον βαθμό που αποτελεί ταυτόχρονα και στάση των Ελλήνων πολιτών, η στάση της ηρεμίας και της αποφασιστικότητας, είναι που εκμηδενίζει κάθε απειλή και εκβιασμό». Ο πρωθυπουργός ζητά από τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους και να επιδείξουν ψυχραιμία μπροστά στα δύσκολα.
«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση». Με αυτές τις δύο φράσεις ο Αλέξης Τσίπρας «έδειξε τα δόντια του» στους δανειστές και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης.
«Παρά τις συνεχείς παγίδες από το μνημονιακό κατεστημένο, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι και να πάρουμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης υπέρ των αδικημένων της τελευταίας πενταετίας». Όποια και αν είναι η στάση των δανειστών τις επόμενες ημέρες, όποιο ενδεχόμενο και αν επαληθευτεί, η κυβέρνηση αποπειράται να διαβεβαιώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την χώρα όρθια και να δώσει τέλος στην εξαθλίωση.
«Η επιμονή των δανειστών υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες». Στην επίδειξη πυγμής εκ μέρους των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για μια προσπάθεια «να πνιγεί κάθε προσπάθεια για ένα μοντέλο που θα προασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή θέλουν να επανέρχεται διαρκώς;». Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο μήνυμα της ομιλίας Τσίπρα ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές. Απευθυνόμενος προς την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ο πρωθυπουργός τούς ζήτησε να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και να πουν ανοιχτά αν θέλουν λύση για να πάψει να επανέρχεται το πρόβλημα.
«Η ελληνική πλευρά πήγε στη διαπραγμάτευση με καλή πίστη. Να προωθηθούν λύσεις που δεν θα γονατίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Καταθέσαμε συνολικό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία. Το κείμενο δεν αποτύπωνε τις αρχικές μας θέσεις. Αλλά προσπαθούσε να σκιαγραφήσει το κοινό έδαφος. Λάμβανε υπόψιν τις δικές μας κόκκινες γραμμές και τις θέσεις των θεσμών. Αντί απάντησης παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και περιείχε περικοπές συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και πολλά άλλα παράλογα, εξωπραγματικά και απαράδεκτα», τόνισε, μεταξύ άλλων.
«Θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα, θα κριθεί η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της, να κάνει πληγές στο ίδιο της το σώμα. Πιστεύω ότι θα το κάνει. Το στοίχημα αυτό δεν είναι δικό μας μόνο, είναι και το στοίχημα των λαών της Ευρώπης. Για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.