Με έναν απολογισμό των πρώτων πέντε μηνών της νέας κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιος θα πληρώνει φόρους.
Εν μέσω κρίσης στις σχέσεις με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μάχη κόντρα σε αγκυλώσεις, εμμονές και χρηματοδοτική ασφυξία» και τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «έχει λάβει εντολή τετραετίας». Ο πρωθυπουργός μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και «μάχη στην πρώτη γραμμή» και διερωτήθηκε αν υπάρχει ειλικρινής διάθεση για εξεύρεση λύσης.
«Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες της ευρωζώνης και την εντολή των πολιτών. Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της ύφεσης. Η ελληνική πλευρά πήγε στη διαπραγμάτευση με καλή πίστη. Να προωθηθούν λύσεις που δεν θα γονατίζουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Καταθέσαμε συνολικό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία. Το κείμενο δεν αποτύπωνε τις αρχικές μας θέσεις. Αλλά προσπαθούσε να σκιαγραφήσει το κοινό έδαφος. Λάμβανε υπόψιν τις δικές μας κόκκινες γραμμές και τις θέσεις των θεσμών. Αντί απάντησης παραλάβαμε ένα σύντομο κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις και περιείχε περικοπές συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και πολλά άλλα παράλογα, εξωπραγματικά και απαράδεκτα. Παρά αυτή την κίνηση προσήλθαμε πάλι στο τραπέζι. Μάλιστα προτείναμε ισοδύναμα μέτρα που δεν επιβαρύνουν όσους είχαν πληγεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δανειστές ζήτησαν περικοπή 1,8δισ. ευρώ στις συντάξεις και έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. «Φαίνεται να αδιαφορούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό αποτελεί στην πραγματικότητα μείωση μισθού. Προτείνουν οριζόντια μείωση» σημείωσε.
Επεσήμανε ότι οι θεσμοί αρνούνται τα ισοδύναμα της κυβέρνησης. «Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ποιος θα πληρώνει τους φόρους σε αυτή τη χώρα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης. ήρθε η ώρα να πληρώσει η ολιγαρχία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα είπε ότι αυτή η κίνηση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελεί λάθος, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες για την ταπείνωση της κυβέρνησης και του λαού.
Άκομη κάλεσε τους βουλευτές«να συμβάλετε στο κυβερνητικό έργο. Με εποικοδομητική κριτική και πίεση στους υπουργούς».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι μήνες που πέρασαν ήταν πιεστικοί στη διαπραγμάτευση και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίσαμε δύσκολη κατάσταση για την οποία δε φέρουμε ευθύνη». Τόνισε ότι «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στη γραμμή των καθημερινών και δύσκολων μαζών για να ξηλώσουμε σε βάθος τετραετίας το κατεστημένο».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ξέρουμε ότι ο δρόμος δε θα είναι ποτέ ανοιχτός. Είναι δική μας ευθύνη και καθήκον να σηκώσουμε αυτό το βάρος. Θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα και υπομονή».
Υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποχρέωση για 3% πρωτογενές πλεόνασμα και είπε: «Mόνο με έκρηξη αυταρχισμού και συρρίκνωση δημοκρατίας θα επιτύγχανε η προηγούμενη κυβέρνηση τα πλεονάσματα».
«Γνωρίζαμε ότι δεν ήταν περίπατος, ότι δεν υπήρχε περίοδος χάριτος» επεσήμανε και είπε ότι «οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε. Να παραδεχτούμε ακόμη ότι σε κάποια μέτωπα έχουμε μείνει πείσει. Στη φοροδιαφυγή και στη διαφθορά. Έχουμε αφήσει μνημονιακές δυνάμεις να ορίζουν την οικονομική και πολιτική ζωή. Παραμένουν στον τόπο ισχυρά κέντρα εξουσίας».
Σημείωσε ακόμη ότι: «Παρά τις συνεχείς παγίδες από το μνημονιακό κατεστημένο εντός και εκτός της χώρας σταθήκαμε όρθιοι. Καταφέραμε να πάρουμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των αδικημένων. Έγινε θαύμα και άντεξε το δημόσιο ταμείο».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «επίδειξη πυγμής» που σκοπεύει «να σκοτώσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τερματισμό της λιτότητας». «Το πιθανότερο είναι ότι θέλουν να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα ότι η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για την τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία όπως είπε «έχει επιλέξει μια πολιτική χρηματοοικονομικής ασφυξίας προς την Ελλάδα». «Είναι άραγε αυτή μια δημοκρατική και λογική τακτική στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης;», υπογράμμισε.
«Αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα παρασύρει την οικονομία σε υφεσιακή δίνη», είπε απευθυνόμενος προς την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ζήτησε «να μιλήσουν ξεκάθαρα οι εταίροι: θέλουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα ή θέλουν να επανέρχεται διαρκώς;».
«Έχει φτάσει η ώρα οι προτάσεις του ΔΝΤ να κριθούν δημόσια» ανέφερε επίσης. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να εργαζόμαστε με την ίδια ψυχραιμία για την εξεύρεση λύσης όχι απλά συμφωνίας. Θα υπογράφαμε ακριβώς ότι μας έφερναν. Τότε θα είχαμε γρήγορα συμφωνία, αλλά όχι λύση», σημείωσε.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία που δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους, μια συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή τη συζήτηση για το περιβόητο Grexit».
Τόνισε δε ότι «δεν λειτουργούμε εμείς με το άγχος και την πίεση της στιγμής, ούτε λειτουργούμε κάτω από εκβιαστικά διλήμματα. Έχουμε λάβει εντολή τετραετίας. Όλα τα εναλλακτικά σενάρια τα επεξεργαζόμαστε με βάση του ποια χώρα θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια. Είχε καταλήξει να είναι μια αποικία χρέους».