H αυξημένη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και οι μεγαλύτερες απώλειες στο σύστημα μεταφορών της ΤτΕ λόγω της εκροής καταθέσεων από την Ελλάδα πυροδότησε μια αύξηση του κατακερματισμού των χρηματαγορών της ευρωζώνης το πρώτο τετράμηνο του 2015, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική «μετάδοση» από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κατακερματισμός στην υπόλοιπη νομισματική ένωση υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2010.

Στην έκθεσή της η Moody’s αναφέρει μεταξύ άλλων πως η αστάθεια στις τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκε σημαντικά λόγω των εκροών καταθέσεων στην Ελλάδα. Οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στα 128 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 17% από τις συνολικές καταθέσεις του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 150 μ.β. από τον Δεκέμβριο, οι μικρ;eς αλλαγές στα spreads των υπολοίπων χωρών της ευρωπεριφέρειας αντανακλούν την πολύ περιορισμένη μετάδοση στις αγορές κρατικών ομολόγων.