Οι προτάσεις των δανειστών αλλά και αυτές της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε νέα ύφεση και όχι σε ανάπτυξη. Τα μέτρα που προτείνονται και από τις δύο πλευρές είναι άκρως υφεσιακά. Είναι βέβαιο ότι θα θέσουν πρόσθετα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα και θα μειώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Για ποια ανάπτυξη μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν επιβάλλεται έκτακτος φόρος στις επιχειρήσεις;

Ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει σε αυτή την χώρα όταν δεν γνωρίζει με τι συντελεστή θα φορολογηθούν τα κέρδη του;

Πως θα σταματήσει η η φυγή ικανών στελεχών στο εξωτερικό όταν η έκτακτη εισφορά έγινε τελικά μόνιμη και αυξάνατε κατά 30%;

Τι περιμένουν να γίνει με τέταρτη στην σειρά αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από το 2010 μέχρι σήμερα;

Τα έσοδα από ΦΠΑ έχουν υποχωρήσει κατά 5 δισ. ευρώ από το 2008. Κάθε φορά που αυξάνουμε τους συντελεστές  του ΦΠΑ έχουμε περισσότερη ύφεση και περισσότερη φοροδιαφυγή.

Το μείγμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα από το 2010 έως σήμερα στηρίχτηκε περισσότερο στους νέους φόρους και πολύ λιγότερο στην μείωση των κρατικών δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το μείγμα απέτυχε. Ακριβώς αυτό το μείγμα πρέπει να αλλάξει. Να στηριχτούμε πολύ περισσότερο στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην μείωση των κρατικών δαπανών και πολύ λιγότερο στους φόρους.

Στο σκέλος των εσόδων υπάρχει μόνο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ας τολμήσουμε να γίνουμε η πρώτη χώρα στο κόσμο που θα επιβάλλει τις ηλεκτρονικές πληρωμές παντού. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Και πάντως δεν μπορεί να γίνει ανεκτό πλέον την ώρα που οι εταίροι και η κυβέρνηση προτείνουν νέους φόρους να γίνονται προσλήψεις και να καταργείται κάθε έννοια αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί να ζητάμε δανεικά για να πληρώνουμε πρόωρες συντάξεις. Δεν μπορεί να έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους από το ιδιωτικό τομέα και συντάξεις στα 65 και στο δημόσιο τομέα όλα να παραμένουν τα ίδια και χειρότερα.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ.