Ο κ. Π.Κ πριν μερικούς μήνες αγόρασε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο περίπου 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε μία γειτονιά των δυτικών προαστίων της πρωτεύουσας. Ήξερε καλά την περιοχή και έβλεπε ότι το κτίριο ήταν άδειο τα τελευταία δύο χρόνια. Πλησίασε λοιπόν τους ιδιοκτήτες και τους πρότεινε μία τιμή περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτή του 2007. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις το τίμημα έκλεισε σε μία τιμή χαμηλότερη 48% περίπου. Τώρα, ο νέος ιδιοκτήτης βάζει μπροστά το σχέδιο του: αναδιαμόρφωση του κτιρίου για να φιλοξενήσει μικρές επιχειρήσεις Ελλήνων και αλλοδαπών σε καταστήματα των 25-45 τετραγωνικών μέτρων.
Μία έξυπνη επένδυση θα σκεφτείτε. Σίγουρα είναι μία πρωτότυπη επιχειρηματική κίνηση που η απόδοση της θα φανεί στο χρόνο. Η άλλη όψη του εγχειρήματος είναι ότι ακόμα και σε περιόδους κρίσης και ύφεσης η αγορά προσφέρει ευκαιρίες σε προσιτές τιμές με προοπτικές υψηλών μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Οι ιδέες για «έξυπνες» επενδύσεις σε περιόδους κρίσης είναι πολλές αλλά προϋπόθεση είναι να υπάρχει ρευστότητα. Για παράδειγμα μία έξυπνη επένδυση είναι η αγορά μικρών μονοκατοικιών που δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμηση. Τέτοιες κατοικίες προσφέρονται στην αγορά, κυρίως σε γειτονιές που η οικοδομική δραστηριότητα δεν ήταν έντονη τα προηγούμενα χρόνια και που το οικοδομικό απόθεμα βασίζεται κυρίως σε μικρά οικήματα.
Μία άλλη «έξυπνη» επένδυση βασίζεται στην δυνατότητα αλλαγής χρήσης. Τα πρώτα δείγματα έχουν φανεί με αγορές βιοτεχνικών χώρων σε γειτονιές που βρίσκονται σε γειτονιές της Αθήνας που χαρακτηρίζονται ως υποβαθμισμένες. Πολλοί από αυτούς τους χώρους ύστερα από τις απαραίτητες παρεμβάσεις έχουν μετασκευαστεί σε loft και έχουν πουληθεί με σημαντική απόδοση. Πληροφορίες μάλιστα εμφανίζουν επενδυτές να αγοράζουν παλαιά βιομηχανικά κτίρια με στόχο την μετατροπή τους σε κτίριο κατοικιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή χρήσης σε κτίρια, είναι μία διαδεδομένη πρακτική στο εξωτερικό που έχει έλθει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις κτιρίων που μετατράπηκαν σε «ιδιωτικές» φοιτητικές λέσχες. Τι σημαίνει αυτό; Σε ένα μικρό κτίριο κατοικιών μετά από τις κατάλληλες παρεμβάσεις διαμορφώθηκαν μικρά διαμερίσματα που απευθύνονταν αποκλειστικά σε φοιτητές
Θα σκεφτείτε ότι όλα αυτά προϋποθέτουν κεφάλαια. Έχετε δίκιο. Γι’ αυτό υπάρχει το γνωμικό σύμφωνα με το οποίο «η κρίση κάνει καλό μόνο στους ισχυρούς».
Πηγή: Realestatenews.gr