Το σύνολο των δανείων από τις ξένες τράπεζες στην Ελλάδα – δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – μειώθηκε κατά 10,3 δισ. δολάρια ή κατά 6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlement), ενώ κατά 5 δισ. δολάρια μειώθηκε ο δανεισμός στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ο συνολικός δανεισμός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται από τη BIS ότι μειώθηκε, σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, κατά 97 δισ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, φθάνοντας στα 810 δισ. δολάρια.

Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα μειώθηκε τόσο αναφορικά με τα δάνεια στο δημόσιο τομέα, όσο και τα δάνεια στις τράπεζες και το μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, ενώ η έκθεση των γαλλικών τραπεζών αυξήθηκε όσον αφορά τα δάνεια στο δημόσιο τομέα και τις τράπεζες και μειώθηκε όσον αφορά τα δάνεια στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η έκθεση της Τράπεζας αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έφθασαν σε νέα ύψη στα μέσα του περασμένου μήνα, «αντανακλώντας προφανώς την άποψη των συμμετεχόντων στην αγορά ότι θα μπορούσε να συμβεί μία εθελοντική αναδιάρθρωση (σ.σ.: του χρέους) στο άμεσο μέλλον». Αναφέρει, ακόμη, ότι συνεχίσθηκαν οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της έκθεσης εγχώριων και ξένων τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Οι ελληνικές, ιρλανδικές και πορτογαλικές τράπεζες εξακολουθούν, προσθέτει ή έκθεση της BIS, να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ιδιωτική αγορά χρηματοδότησης – με εκδόσεις μικρής κλίμακας καλυμμένων ή εγγυημένων ομολόγων – και βασίζονται στη ρευστότητα της ΕΚΤ, η οποία τις χρηματοδοτεί με ποσοστό 18%, 8% και 7% αντίστοιχα του συνολικού ενεργητικού τους.