Στη Γερμανία δεν υπάρχει κανείς μέσα και έξω από τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων που να μην αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της από τις αρχές του 2012, χωρίς επέκταση του δανείου των 110 δισ. και κάποιου είδους αναδιάρθρωση.
Διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Κεφάλαιο» αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά διερευνά ήδη το νομικό πλαίσιο, στο επίπεδο τόσο της κοινοτικής όσο και της γερμανικής νομοθεσίας, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί:
1. Επέκταση του δανείου κατά 40%-50%, παράλληλα με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την αλλαγή του επιτοκίου.
2. «Μικτή αναδιάρθρωση» του ομολογιακού χρέους κατά τουλάχιστον 60% του ΑΕΠ.
3. Μακροπρόθεσμο νέο σύμφωνο, στα «χνάρια» του μνημονίου, αλλά με ενισχυμένο το σκέλος στήριξης αναπτυξιακών μέτρων σε συνδυασμό με του πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δις. και τις διαρθρωτικές πολιτικές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για την διατύπωση του νομικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το σχέδιο ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση, τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες αφορά πλέον όχι το αν, αλλά το πότε και κυρίως το πώς θα πρέπει να γίνει αυτή.