Tα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές υποχωρούν με ρυθμό υψηλότερο από 5% το χρόνο. Η οικοδομή έχει καταρρεύσει. Οι τράπεζες έχουν κλείσει τα θησαυροφυλάκια τους. Η οσμή της κατάρρευσης απλώνεται. Ακόμα και αυτοί που έχουν χρήματα περιμένουν να βρουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα για να αγοράσουν. Μήπως κάνουν λάθος; Αυτοί είναι πέντε λόγοι τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε την οριστική σας απόφαση:

Πρώτον, οι τιμές σε πολλές επιμέρους περιοχές είναι πλέον χαμηλές. Έχουν σημειώσει σημαντική διόρθωση από τότε που ξεκίνησε η ύφεση και αυτό καθιστά τα ακίνητα ελκυστικά. Φυσικά, σε άλλες περιοχές οι τιμές δεν έχουν πέσει ακόμα και αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια να κλείσετε μία καλή συμφωνία.

Ο δεύτερος λόγος: Το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση αυξάνεται και οι προβλέψεις είναι ότι αυτή η τάση δεν πρόκειται να ανατραπεί στο ορατό μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι πολλοί ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την τιμή προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουν. Θα πρέπει δηλαδή να πουλήσουν και αυτό είναι ένα όπλο για τον αγοραστή.

Τρίτον: Η πτώση των τιμών πώλησης σε συνδυασμό με την άνοδο των ενοικίων έχει καταστήσει την ακαθάριστη απόδοση της επένδυσης ιδιαίτερα ελκυστική. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για όλες τις περιοχές και για όλα τα σπίτια. Για παράδειγμα, στις ακριβές περιοχές τα ενοίκια έχουν πέσει πολύ περισσότερο από τις τιμές. Το ίδιο ισχύει και για τις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από την εγκληματικότητα. Πάντως σε γενικές γραμμές στα σπίτια 60-90 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται σε περιοχές που απευθύνονται στην μεσαία τάξη οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί συμπαρασύροντας και τις αποδόσεις.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι ακόμα και σήμερα, αν καταφέρει κάποιος να πείσει την τράπεζα να του χορηγήσει στεγαστικό δάνειο, τότε θα δανειστεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Το πιθανότερο είναι ότι του χρόνου τέτοια εποχή τα επιτόκια θα είναι σημαντικά υψηλότερα…

Ο πέμπτος λόγος είναι ότι, όσο επώδυνη και αν είναι η κατάρρευση της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει η σημερινή κατάσταση στο διηνεκές. Τώρα μάλιστα που τα σύννεφα του πληθωρισμού επιστρέφουν απειλητικά , η ασφάλεια που προσφέρει μία επένδυση σε ακίνητα είναι μοναδική. Σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, οι τιμές των ακινήτων σε περιόδους πληθωρισμού «τρέχουν» με 1-2% υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την μεταβολή του επιπέδου τιμών.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε τα ακίνητα θα χτυπήσουν πάτο. Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια. Αλλά πλέον στην αγορά υπάρχουν και καλά και φτηνά σπίτια. Αν ψάξετε, διαπραγματευτείτε και εξασφαλίσετε χρηματοδότηση τότε η αγορά σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επένδυση της ζωής σας.

Πηγή: realestatenews.gr