Ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού ∆ηµοσίου ή έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις µπορεί να χρειαστεί να βάλει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει περαιτέρω οικονοµική βοήθεια από την Ευρώπη.
Πρόκειται για πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα, όπως µετέδωσε χθες το Bloomberg επικαλούµενο πρόσωπο που συµµετείχε στις διαπραγµατεύσεις, χωρίς ωστόσο να το κατονοµάζει. Στα περιουσιακά στοιχεία που θα µπορούσαν να µπουν ως ενέχυρα θα µπορούσαν να περιλαµβάνονται για παράδειγµα ακίνητα ή έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ότι θα πραγµατοποιηθούν µέχρι το2015.
Οι Ευρωπαίοι, όπως αναφέρουν Τα Νέα, µπορεί να ζητήσουν τα ενέχυρα αυτά για να χορηγήσουν έξτρα οικονοµική βοήθεια στη χώρα µας – πλέον των 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ – προκειµένου να κάµψουν την αντίδραση στο εσωτερικό άλλων χωρών από στελέχη της αντιπολίτευσης και φορολογουµένους που αντιτίθενται στη χορήγηση νέων δανείων σωτηρίας µε δικά τους κεφάλαια. Σηµειώνεται ότι στο παρελθόν κι άλλες χώρες έχουν λάβει «αντισυµβατικά» µέτρα για να µειώσουν το δηµόσιο χρέος τους.
Το 2007 η Ιταλία αποφάσισε να πουλήσει µέρος από τα αποθέµατά της σε χρυσό για να µειώσει το χρέος που τότε ανερχόταν σε 107% του ΑΕΠ.
Χαμηλότερα επιτόκια
Σύµφωνα επίσης µε το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονοµικών της Ε.Ε. και στελέχη της Κοµισιόν πουέλαβαν µέρος στη µυστική συνάντηση στο Λουξεµβούργο την Παρασκευή, ετοιµάζουν σχέδιο για τη ελάφρυνση του βάρους από τα χρέη της Ελλάδας. Αλλα µέτρα προς την κατεύθυνση αυτή µπορεί να είναι χαµηλότερα επιτόκια ή αύξηση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων σωτηρίας, σύµφωνα µε την εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ για θέµατα προϋπολογισµού Νόρµπερτ Μπάρθλε.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα µπορεί να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια για να βγει από την κρίση παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονοµικών της Βρετανίας Τζορτζ ΟΣµπορν, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν θα ήθελε να δώσει άλλα χρήµατα σε βοήθεια στα πλαίσια τυχόν νέου πακέτου βοήθειας.
«Η αγορά ανησυχεί για όσα συµβαίνουν και υποψιάζοµαι ότι θα περάσω πολύχρόνο τις επόµενες εβδοµάδες µε ευρωπαίους υπουργούς Οικονοµικών για το πώς θα προσπαθήσουµε να βοηθήσουµε τους Ελληνες να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση», είπε ο ΟΣµπορν. «Σίγουρα δεν θέλουµε να λάβουµε µέρος σε άλλη βοήθεια της Ελλάδας, µια δεύτερη βοήθεια», πρόσθεσε.
Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε µεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις νέες διαπραγµατεύσεις της Ελλάδας και η Ιρλανδία, η οποία σύµφωνα µε τον υπουργό Ενέργειας Πατ Ραµπάιτ µπορείκι αυτή να επαναδιαπραγµατευτεί τους όρους της χορήγησης της βοήθειας από την τρόικα.