Σε κλείσιμο οδήγησε 66 ιαπωνικές εταιρείες μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα ο σεισμός των 9 Ρίχτερ και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία έρευνας τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι μόλις 10 από τις 66 βρίσκονταν στις επαρχίες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα που χτυπήθηκαν ενώ το 90% εξ αυτών «επλήγησαν έμμεσα» από την καταστροφή.
Οι 20 εταιρίες, ή το 30,3% του συνόλου, χρεοκόπησαν λόγω του jishuku, του συλλογικού συναισθήματος αυτοσυγκράτησης, στις τάξεις των ιαπώνων καταναλωτών μετά την καταστροφή.
Λόγω της καταστροφής και των δεινών που υπέστησαν τα θύματα, πολλοί Ιάπωνες άρχισαν να ξοδεύουν λιγότερο, κάτι το οποίο έπληξε την οικονομία.
Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομίας, τα ξενοδοχεία αριθμούν τις περισσότερες επιχειρήσεις που έκλεισαν και ακολουθούν εταιρίες διαφήμισης και διοργάνωσης εκθέσεων κι εκδηλώσεων.
Το κλείσιμο των 66 εταιριών άφησε 1.229 εργαζόμενους άνεργους και οι συνολικές τους ανεξόφλητες οφειλές ανέρχονται σε 37,13 δισεκατομμύρια γεν (461 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με την έρευνα.
Από το σύνολο των 66, οι 27 ήταν μικρές επιχειρήσεις με πέντε ή και λιγότερους εργαζόμενους. Ο συνολικός αριθμός των χρεοκοπιών είναι περίπου τριπλάσιος από το επίπεδο που είχε καταγραφεί ενάμισι μήνα μετά το σεισμό του 1995 στο Κόμπε, σύμφωνα με την Τεϊκόκου.
Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερος, καθώς η πλήρης εικόνα της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εταιρίες στις πληγείσες περιοχές δεν έχει φανεί ακόμη, σύμφωνα με την εταιρία.
Ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου στοίχισαν τη ζωή σε 14.800 ανθρώπους ενώ σχεδόν 10.200 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, σύμφωνα με πρόσφατο απολογισμό της αστυνομίας.