Ενημερωμένοι κύκλοι που γνωρίζουν το «σκεπτικό» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στις παρυφές του οποίου μάλιστα κινούνται με διάφορες συμβουλευτικές ιδιότητες, υποστηρίζουν πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προδιαγεγραμμένη την αναδιάρθρωση του συνολικού και προ-Μνημονίου ελληνικού χρέους σ’ έναν περίπου χρόνο, και εν πάση περιπτώσει μέχρι τέλους του ‘12, και ήδη έχουν υπάρξει διερευνητικές συζητήσεις επ’ αυτού με Ευρωπαίους παράγοντες αλλά και Ελληνες αξιωματούχους.
Μάλιστα, κατά τους ίδιους κύκλους, στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι υπάρχουν «κυλιόμενες εκτιμήσεις» για την πορεία του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την «καταλληλότερη στιγμή αναδιάρθρωσης» για να «έλθει ομαλά» στη διεθνή πολιτικο-οικονομική σκηνή και να αποτραπούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Στους αμερικανικούς υπολογισμούς πάντα τίθεται και λαμβάνεται υπ’ όψιν η προστιθέμενη αξία στα γεωπολιτικά τους συμφέροντα από τα «σκοντάμματα» των Ευρωπαίων, στην αντιπαράθεσή τους με τον ευρωπαϊκό πυρήνα που οδηγείται από τη Γερμανία, αλλά παράλληλα είναι και προσεκτικοί για τις ευρύτερες συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν και στους ίδιους από ένα τέτοιο ντόμινο εξελίξεων.
Κατ’ ιδίαν
Ετσι, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ενώ συζητούν κατ’ ιδίαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με την έννοια του «τετελεσμένου», αποφεύγουν ευλαβώς να μιλήσουν επίσημα και επωνύμως για το ζήτημα αυτό εκ του φόβου ακριβώς των πιθανών ερμηνειών ή παρερμηνειών ευρύτερα και να προκαλέσουν, έτσι, πανικό στις διεθνείς χρηματαγορές. Ως εκ τούτου ο κ. Γκάιτνερ αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει ότι συζήτησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα χθες αναφέρθηκε σε συζητήσεις για την επιμήκυνση του συνολικού ελληνικού χρέους.
Συναφώς, δε, είναι ενδιαφέρον ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ έχει αποφύγει δημόσιες δηλώσεις που να επικροτούν τις ελληνικές προσπάθειες, προφανώς εκ του λόγου ότι δεν θέλει να εκτεθεί, και τα υποτιθέμενα εύσημα προς την Ελλάδα εκ μέρους του προέρχονται κατά βάση μέσα από τη… «διακλάδωση» των ερμηνειών που δίνει η ελληνική πλευρά σε όσα ακούει από τον κ. Γκάιτνερ.
Ετσι, προχθές, στην Ουάσιγκτον ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τις συνομιλίες του με τον κ. Γκάιτνερ, είπε πως ο Αμερικανός τού ανέφερε πως «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός».
Είναι ενδιαφέρον το «σπινάρισμα» Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις Γκάιτνερ, ότι δηλαδή αυτές ήταν ενδεικτικές πως ο Αμερικανός ήταν «εξαιρετικά θετικός», γιατί όπως είπε Αμερικανός παράγων: «Είναι εύλογο όταν περιμένεις ελάχιστα» από την ελληνική κυβέρνηση «πάντα, το κάτι παραπάνω να είναι ευπρόσδεκτο, αλλά όχι απαραίτητα αρκετό».
Επί 10ετίες τώρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις «μας υπόσχονται περισσότερα από όσα μπορούν ή είναι διατεθειμένες να κάνουν», είπε ο ίδιος και, εκ νέου, «είμαστε μάρτυρες μιας ανάλογης περίπτωσης με τις ελληνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο διάσωσης».
«Πρέπει να δούμε, επιπλέον, ότι [οι Ελληνες] θα επιδείξουν “καλή διαγωγή” για να αξιολογήσουμε πώς θα προχωρήσουν οι εν εξελίξει ευρισκόμενες παρασκηνιακές συνομιλίες για το θέμα της αναδιάρθρωσης του προ-Μνημονίου χρέους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Underperform»
Κατά τον Αμερικανό παράγοντα, στα ενημερωτικά σημειώματα που επιδίδονται σε ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, προ των συναντήσεών τους με Ελληνες ομολόγους τους, συνήθως περιέχεται η διαπίστωση πως αυτοί «πράττουν λιγότερα των αναμενομένων» («underperform») και πως προέχουν στις πράξεις τους έντονα πολιτικά κριτήρια.
Επ’ αυτού μάλιστα υπενθυμίζεται πως επί υπουργίας Παπαντωνίου στο υπουργείο Οικονομικών, επί κυβέρνησης Σημίτη, οι Αμερικανοί είχαν εγκαταστήσει εκεί τους «ράμπο» της φορολογίας, όπως τους διαφήμιζαν τότε, για να «συμβουλεύσουν την ελληνική κυβέρνηση», αλλά ο Παπαντωνίου και οι συν αυτώ έριξαν τις εισηγήσεις τους στον κάλαθο των αχρήστων, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, και «αυτή η εμπειρία παραμένει ακόμη νωπή, όταν μιλάμε τώρα με τους Ελληνες», είπε στην «Ε» ο Αμερικανός παράγων.
Σύμφωνα με ενημερωμένους κύκλους, στις εκτιμήσεις των Αμερικανών «υπάρχει ένα ρεφρέν, ότι η χώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την κατεύθυνση της ακυβερνησίας, με μια ασπόνδυλη κυβέρνηση, που βαδίζει στο σκοτάδι ψαχουλεύοντας».
Με το μετακινούμενο πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, με εξελίξεις όπως αυτές στη Φινλανδία, όπως παρατηρείται, το όλο ζήτημα, πλέον, εντοπίζεται στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που θα χαράξει η Γερμανία με φόντο τα εσωτερικά της.