Νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης για τους δημοσίους υπαλλήλους προετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα «χτιστεί» πάνω στην αξιολόγηση και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύντομα την καθιέρωση της σύνδεσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών, η αύξηση των αποδοχών λόγω «ωρίμανσης» και η εξέλιξη κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο θα δίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση που θα πραγματοποιούν οι προϊστάμενοι κάθε 4 χρόνια.
Οι προϊστάμενοι, με τη σειρά τους, θα επιλέγονται μέσω γραπτού διαγωνισμού, μοριοδότησης και συνέντευξης από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, που θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες.
Η αξιολόγηση -που αναμένεται να ξεκινήσει από το 2012- θα γίνεται με ενιαίο και αντικειμενικό τρόπο, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και θα αποτελεί τμήμα του προσωπικού φακέλου του υπαλλήλου.
Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει την κατάργηση της «αυτόματης» ωρίμανσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κάθε δύο χρόνια και την αλλαγή των κλιμακίων έτσι όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα.
Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών «στηρίζει» την αύξηση της παραγωγικότητας στο δημόσιο στην αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που εργάζεται στον τομέα της καθαριότητας ενός δήμου θα αξιολογείται από τον προϊστάμενό του κάθε 4 χρόνια.
Σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι προσφέρει λιγότερο από τις δυνατότητές του, τότε δεν θα λάβει την αύξηση που θα προκύπτει από τα κλιμάκια τα οποία θα καθορίσει το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Η αξιολόγηση θα γίνεται με αντικειμενικό τρόπο και δεν θα είναι «δικαίωμα του προϊσταμένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Θα γίνεται βάσει μορίων και μετρήσιμων δεικτών για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.
Πώς θα γίνεται η επιλογή
Με συνδυασμό γραπτής εξέτασης, συνέντευξης και μοριοδότησης των προσόντων που διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνεται η επιλογή προϊσταμένων, διευθυντών και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στα τέλη του 2011 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γραπτή εξέταση για την επιλογή προϊσταμένων στο ελληνικό Δημόσιο, την οποία θα διοργανώσει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, που θα συνταχθεί με ευθύνη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της αντικειμενικής επιλογής των προϊσταμένων. Το ΕΙΣΕΠ θα συσταθεί μετά το Πάσχα και, όπως προβλέπει ο νόμος 3839/2010, θα προεδρεύει αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ. Θα αποτελείται από τέσσερα μέλη της ανεξάρτητης Αρχής και από έναν βοηθό Συνήγορο του Πολίτη.
Τη θέση του προέδρου του ΕΙΣΕΠ αναμένεται να αναλάβει ο γ’ αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Φ. Μπολόφης. Το ΕΙΣΕΠ με τη σειρά του θα επιλέξει τα μέλη των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε φορέα και υπηρεσία. Τα ΣΕΠ θα επιλέξουν τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής τμηματαρχών σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα. Οι νέοι προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πενταετή θητεία.
Στις διαδικασίες επιλογής τους, σύμφωνα με τον νόμο 3839, θα συνυπολογίζονται η μοριοδότηση για τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις σπουδές, τη γνώση ξένων γλωσσών, την εργασιακή – διοικητική εμπειρία, την υπηρεσιακή αξιολόγηση και τις ειδικές δραστηριότητες. Επίσης, θα συνυπολογίζεται η μοριοδότηση στον γραπτό διαγωνισμό (μέχρι 350 μόρια) και στη συνέντευξη που θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ (μέχρι 300 μόρια). Η συνέντευξη θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ, θα είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους και θα υπάρχει αιτιολογημένη βαθμολόγηση.