Η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ελληνικής ποτοποιίας παρέχεται ήδη από τον Μάιο του 2010 μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ (νυν ΕΤΕΑΝ) «Εγγύηση Χαμηλότοκων Δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών». Στο πρόγραμμα αυτό, σημαντικοί κλάδοι της ποτοποιίας (μεταποίηση) όπως παραγωγή μεταλλικού ύδατος και άλλων εμφιαλωμένων υδάτων, ζύθου, άλλων αποσταγμάτων κ.λ.π. είναι επιλέξιμες δραστηριότητες. Ομοίως επιλέξιμες είναι οι δραστηριότητες που συνδέονται με το εμπόριο των εν λόγω προϊόντων.
Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Ξυνίδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Στάθη Κουτμερίδη, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. παραγωγή και εμπορία οίνου) όπου η δραστηριότητα συνδέεται με την απόδοση άμεσου οφέλους στον παραγωγό, όπως και για την πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς υφίστανται περιορισμοί από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Για τις περιπτώσεις αυτές με την ΚΥΑ 1214/2011 συνεστήθη ειδικό ταμείο δανειοδότησης το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» για την ενίσχυση των παραγωγικών αγροτικών προϊόντων συνεισφοράς ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Ήδη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε 1,712 δισ. ευρώ και ειδικότερα, κεφάλαιο 1,5 δισ. ευρώ θα αποτελείται από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και ποσό 212,885 εκατ. ευρώ από μετρητά. Το ΕΤΕΑΝ αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιταχύνεται η αξιοποίηση του JEREMIE με καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το πρώτο προϊόν έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία 60 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα άλλα 60 από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκά με τα επιτόκια να κυμαίνονται από 30% και θα έχουν περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες.
Το δεύτερο εργαλείο μικρο-πιστώσεων αφορά σε δάνεια ύψους μέχρι 25.000 ευρώ που παρέχονται σε ειδικές κατηγορίες επιχειρηματιών. Το προϊόν είναι συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για την επιλογή των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων/Οργανισμών έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.
Παράλληλα, έχει συσταθεί το Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Κεφαλαίου) με την επωνυμία «Ταμείο Επιχειρηματικότητας” προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση στόχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ως προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η πλήρης ενεργοποίηση των χρηματοοικονομικών εργαλείων του Ταμείου προβλέπεται να έχει προχωρήσει μέχρι τον Μάιο 2011.
Τέλος ο νέος επενδυτικός νόμος παρέχει ένα συνδυασμένο πλέγμα κινήτρων (φοροαπαλλαγές, στοχευμένες επιδοτήσεις, ευνοϊκά δάνεια από το ΕΤΕΑΝ). Προκηρύσσονται ενισχύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ από τα οποία ποσό 1,15 δισ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές και τα 650 δισ. ευρώ επιδοτήσεις.