Στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, τη συλλογή φόρων, τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εφαρμογή ενός εφικτού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του
πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε σεμινάριο στην Ουάσινγκτον.

Ο κ, Παπαδήμος τόνισε μεταξύ άλλων πως η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε χρήσιμη αλλά ούτε και απαραίτητη.

Την ίδια ώρα, για έλεγχο των δαπανών του ελληνικού δημοσίου προειδοποιεί ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζει τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να περιορίσει το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Σε αντίθετες τροχιές ως προς το ελληνικό χρέος κινούνται ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel. Το δημοσίευαμ του περιοδικού αναφέρει πως ο Τρισέ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, καθώς φοβάται ότι η Ευρωζώνη και οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιά από μία τέτοια συζήτηση.

Η διαφωνία αυτή καταγράφηκε σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη το προηγούμενο Σάββατο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.