Καθησυχαστικός εμφανίστηκε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, χωρίς όμως να αποκλείει νέα αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «η αύξηση θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθωρισμού», καθώς όπως προέβλεψε υπάρχουν «ανοδικές τάσεις», «δείχνοντας» ότι η EKT είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στο μέλλον, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως διευκρίνισε, βέβαια, «η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει χαλαρή, καθώς τα επιτόκια διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», ενώ ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το καλό όλων των κρατών-μελών, καθώς, όπως είναι γνωστό χρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν επιθυμούσαν αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα επιβαρύνει τον ήδη «βαρύ» δανεισμό.

Ο Κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να χρησιμοποιήσει φράσεις που σηματοδοτούν ιδιαίτερα επιθετική πολιτική από την κεντρική τράπεζα, ενώ δήλωσε ότι η ΕΚΤ ενθάρρυνε την Πορτογαλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Οι αγορές προεξοφλούν πάντως ότι ο φόβος του πληθωρισμού θα υποχρεώσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη, πιθανότατα δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους.