Σε αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που δημοσιεύονται στους Financial Τimes, αυτή θα είναι η πρώτη από μία σειρά αυξήσεων που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα μέσα στο 2011.

Στόχος είναι να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις εντός της ζώνης του ευρώ. Παρόλα αυτά, αρκετοί εκτιμούν ότι, η απόφαση της ΕΚΤ να εφαρμόσει μια αντιπληθωριστική πολιτική θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφυξία στις ευρωπαϊκές χώρες που μάχονται να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους. Για τα περιφερειακά κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, η ικανότητα εξυπηρέτησης των χρεών τους θα επιδεινωθεί κάνοντας μία ήδη κακή κατάσταση κατά πολύ χειρότερη.

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα χειροτερέψει περαιτέρω δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες χώρες εφαρμόζουν ήδη προγράμματα λιτότητας για περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους. Ακόμη, η αύξηση του κόστους δανεισμού θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις αποτελώντας τροχοπέδη στην προσπάθεια για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.