«Η Ελλάδα έχει ακόμη τη δυνατότητα να τα καταφέρει, παρά τα όσα πιστεύουν οι αγορές», υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν. «Αυτό που μας ανησυχεί, όμως, είναι αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εφαρμογή του Μνημονίου» επισημαίνουν και συμπληρώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συμφωνίες για συγκεκριμένα μέτρα και μετά να παρουσιάζονται αλλαγμένα.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν και για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς, παρά τις συμφωνίες για λήψη μέτρων, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη τίποτα.

Ωστόσο, οι ιθύνονττες των Βρυξελών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ με στόχο να τονώσουν την αξιοπιστία της Ελλάδας και να αναδείξουν τις πτυχές της ευρωπαϊκής παρέμβασης.

Ερχόμενος στην Αθήνας ο Χ. βαρ Ρομπέι αναμένεται να υπενθυμίσει ότι, όταν προ εικοσαετίας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, η χώρα του είχε δημόσιο χρέος ίσο με το 135% του ΑΕΠ και βρισκόταν σε ύφεση. Όταν παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του, λίγα χρόνια αργότερα, το βελγικό χρέος είχε φθάσει το 100% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη είχε επιστρέψει. Έκτοτε το Βέλγιο, παρά τι αδυναμίες του, δανείζεται υπό καλούς όρους από τις αγορές. Σε ανάλογο μήκος κύματος αναμένονται και οι δηλώσεις του Ζ.Κ. Τρισέ, ο οποίος εξακολουθεί να επιμένει ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να χρηματοδοτεί την αγορά των κρατικών ομολόγων όχι μόνο στην πρωτογενή, αλλά και στη δευτερογενή αγορά. Κάτι που θα διευκόλυνε την Ελλάδα, αλλά και την ΕΚΤ.