Πορεία μη βιώσιμη ακολουθούν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, γράφει ο Economist σε άρθρο του με τον παραπάνω τίτλο. Δεν το αποδίδει όμως σε ελλιπείς προσπάθειες των κυβερνήσεων των κρατών καθώς, αντίθετα, χαρακτηρίζει ηρωικές τις προσπάθειες Ελλάδας και Ιρλανδίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Ελλάδα παλεύει σκληρά να ελευθερώσει την άκαμπτη αγορά της. Η Πορτογαλία απέρριψε το νέο σκληρό σχέδιο λιτότητας, αλλά η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι γενναία, αναφέρει το άρθρο και προσθέτει: Και στις τρεις χώρες, το outloοk επιδεινώνεται, εξαιτίας εν μέρει των λαθών που έγιναν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο.
«Είναι ενδεικτικό της πολυτέλειας των Ευρωπαίων πολιτικών να τρέφουν αυταπάτες, το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel χαρακτήρισε τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έλαβε χώρα στις 24-25 Μαρτίου ΄ένα μεγάλο βήμα’ προς την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης στην περιοχή», επισημαίνεται, και προστίθεται πως ένας χαρακτηρισμός μεταξύ ανοησίας και αποτυχίας θα ήταν πιο ακριβής.
Η Ε.Ε. επιτάσσει ότι προτεραιότητα των περιφερειακών οικονομιών είναι η συρρίκνωση των ελλειμμάτων προϋπολογισμού, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για την ανάπτυξη. Όσο όμως τα μέτρα λιτότητας υπονομεύουν την παραγωγή της οικονομίας, η αποπληρωμή του τεράστιου χρέους των χωρών αυτών θα γίνεται ολοένα πιο μακρινό όνειρο.
Ο Economist λέει πως το αποτέλεσμα θα είναι ένα καθοδικό σπιράλ και υπογραμμίζει πως η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των χωρών της περιφέρειας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.