Την άμεση εφαρμογή του νέου αυστηρότερου πλαισίου ποινών για τους φοροφυγάδες, που καθιερώνει ο νέος φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, ζητάει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου, στο πλαίσιο της προσπάθειας «ανόρθωσης» των εσόδων, τα οποία στο εικοσαήμερο του Μαρτίου συνέχισαν σε έντονα καθοδική τροχιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές που δόθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στον αρμόδιο υφυπουργό προκειμένου να μεταφερθούν στους εφόρους, είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο ΦΠΑ και τους άλλους παρακρατούμενους φόρους, στα ληξιπρόθεσμα και το λαθρεμπόριο.
Το καθεστώς ποινικών διώξεων για χιλιάδες οφειλέτες παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, για φορολογούμενους που διαπράττουν αδικήματα λαθρεμπορίας καθώς και για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακούς και τελωνειακούς) που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας, έγινε πολύ αυστηρότερο.
Με αυτόφωρη διαδικασία θα διώκονται και όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο πριν την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, ενώ όσοι διαπράττουν λαθρεμπορία ύψους άνω των 150.000 ευρώ απειλούνται με ποινές κάθειρξης μέχρι 20 έτη.
Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νόμο για την ποινική δίωξη των αδικημάτων μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο επεκτείνονται και στα ήδη ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 37 δισ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να διωχθεί ποινικά με τη διαδικασία του «αυτοφώρου» και το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου νόμου.
Η διαδικασία του «αυτοφώρου» θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί και σε οφειλέτες παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, εφόσον τα χρέη αυτά παραμείνουν ανεξόφλητα τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία στην οποία θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις και εφόσον μετά τη συμπλήρωση του τετραμήνου αυτού δεν έχουν περάσει 20 μήνες.
Για παράδειγμα, για χρέος που έγινε ληξιπρόθεσμο την 31-1-2011, εάν οι νέες διατάξεις τεθούν σε ισχύ από την 1η-4-2011, τότε το 20μηνο του αυτοφώρου αρχίζει να μετράει από την 1-8-2011 και λήγει στις 31-3-2013.
Εάν το ποσό που οφείλεται στο Δημόσιο εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό, η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη.
Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις για τη μετατροπή της ποινής και την αναστολή της επεκτείνονται στα αδικήματα που αφορούν στη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών και σε λαθρεμπορίες.
Αυτό σημαίνει ότι στα αδικήματα των παραπάνω περιπτώσεων που θεωρούνται πλημμελήματα θα χωρεί μετατροπή ή αναστολή της ποινής, εφόσον διαπράττονται για πρώτη φορά. Δεν θα χωρεί μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής.
Η μετατροπή της ποινής, στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται, θα επιτρέπεται με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 20 ευρώ ανά ημέρα εξαγοράς και ανώτατο τα 100 ευρώ ανά ημέρα εξαγοράς (αντί 3 ως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα).
Για τη λαθρεμπορία, αυστηροποιείται η ποινή που επιβάλλεται για το κακούργημα της λαθρεμπορίας. Ουσιαστικά εξομοιώνεται η πρόβλεψη για την ποινή στο κακούργημα αυτό με ό,τι προβλέπεται στο Φ.Π.Α. Δηλαδή εφόσον εξαιτίας της λαθρεμπορίας δεν έχουν αποδοθεί φόροι και τέλη άνω των 150.000 ευρώ θα μπορούν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 έτη.
Η παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών θα τιμωρείται ως κακούργημα για οποιοδήποτε ποσό, ακόμη και για 1 ευρώ, και όχι πάνω από τα 73.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα.
Για την επιβολή προσωρινής κράτησης του επίορκου υπαλλήλου αρκεί και η αιτιολογημένη κρίση ότι αν αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων
Εν τω μεταξύ, στην επίσπευση των αποφάσεων για την οριστικοποίηση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, προχωράει η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τον …εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, λόγω της σημαντικής υστέρησης των εσόδων και την μικρή υπέρβαση των δαπανών στο πρώτο δίμηνο του έτους.
Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν ουσιαστικά εντός της εβδομάδας, έτσι ώστε να συζητηθούν στις 4 Απριλίου, οπότε και θα επισκεφθούν τη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας (ενδεχομένως και οι επικεφαλής της τρόικας).
Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τόσο τα μέτρα ύψους 1,75 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι» τρέχοντος έτους όσο και αυτά της περιόδου 2012-2015, όπως προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Τα νέα μέτρα της περιόδου 2012-2015 θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Απριλίου και εφόσον εγκριθούν αμέσως μετά θα ανακοινωθούν. Εντός του Μαϊου το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, ενώ το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2011.
Έτσι, νωρίτερα απ’ ότι αρχικώς σχεδιαζόταν, θα προχωρήσουν οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.
Εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπουν ότι οι δαπάνες για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή για επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, μπορούν να περιοριστούν σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 – αντί από την 1η-1-2012 που προγραμματιζόταν αρχικά- εφόσον η καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων.
Προτείνεται μάλιστα να υιοθετηθεί το «πρότυπο» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που πρόκειται, σύντομα, να εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η-1-2011 για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το «πρότυπο» αυτό προβλέπει ότι για τη χορήγηση της παροχής δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα του ενδιαφερομένου αλλά και το τεκμαρτό, το οποίο προκύπτει με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιεί ή κατέχει. Η εφαρμογή αυτού του συνδυασμού κριτηρίων (δηλωθέντων και τεκμαρτού εισοδήματος) θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν το ΕΚΑΣ πάνω από 150.000 συνταξιούχοι.
Πηγή: euro2day.gr