Τα φάρμακα σε επίπεδο προϊόντων και τα τρόφιμα-ποτά σε επίπεδο κλάδου, κατέχουν τις πρωτιές για το 2010 όπως καταγράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στην ετήσια ανακοίνωση των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων.
Στη λίστα, που δεν συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα που προορίζονται για λιανική πώληση βρίσκονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση της κατάταξης, με αξία εξαγωγών ύψους 555 εκατ. ευρώ περίπου. Ακολουθούν τα ιχθυηρά (νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη), με εξαγωγές αξίας 405 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα «εμπιστευτικά προϊόντα» (προϊόντα μονοπωλίων, προστατευόμενα από πατέντες κ.α.), με 392 εκατ. ευρώ.
Την πεντάδα συμπληρώνουν βαμβάκι (368 εκατ. ευρώ) και οι πλάκες αργιλίου (340 εκατ. ευρώ). Τις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδες, εκτός της 6ης (σωλήνες, με 289 εκατ. ευρώ) κατακτούν αγροτικά, διατροφικά προϊόντα: λαχανικά διατηρημένα (238 εκατ. ευρώ), βερύκοκα-ροδάκινα-κεράσια (234 εκατ. ευρώ), τυριά (216 εκατ. ευρώ) και το παρθένο λάδι (198 εκατ. ευρώ).
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη «τα στοιχεία δείχνουν ένα «πάντρεμα» του παραδοσιακού με το νέο. Της ποιότητας, με την τεχνογνωσία. Του πρωτογενούς τομέα με τη βιομηχανία και αιχμή τις νέες καινοτομίες. Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, μας δείχνουν το δρόμο προς το νέο παραγωγικό-εξαγωγικό πρότυπο της χώρας».
Και συμπλήρωσε: «είναι ιδιαίτερη ευτυχής η συγκυρία, που ακριβώς αυτό το πρότυπο βρίσκεται στον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, αλλά και των νέων μέτρων υποστήριξης της εξωστρέφειας, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τους συλλογικούς φορείς της εξωστρέφειας.
Όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω κλάδους έχουν πλέον να προσδοκούν:
1. Σε Άμεσες ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ από το καινοτόμο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», ο προϋπολογισμός του οποίου αυξήθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ.
2. Στην ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ μέσω του πυλώνα του Ταμείου Εξωστρέφειας (Go2Market) στη έμπρακτη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με δράσεις εγγυοδοτικού χαρακτήρα και χαμηλότοκα δάνεια.
3. Σε νέα, ειδική Δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
4. Στην ανάληψη δράσεων, από το Υπουργείο ΠΑ&Α για την άμεση άρση χρονιζόντων διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.
5. Στο Single Window for Exports, μία καινοτόμα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών και επίσπευσης εξαγωγικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις της χώρας.
6. Στο νέο Φορέα για την Ποιότητα, τον Έλεγχο και την Εποπτεία της Αγοράς.
7. Στην εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών με ένα τριετές σχέδιο δράσης (Μatrix), ανά αγορά-στόχο και ανά κλάδο προϊόντων, σε συνεργασία με το Cluster Εξωστρέφειας.
8. Σε ένα, ενιαιοποιημένο και ισχυρό Εθνικό branding».
Οι εξωστρεφείς κλάδοι
Σε επίπεδο κλάδων προϊόντων, μεταξύ των πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα τρόφιμα-ποτά, με 2,6 δις ευρώ ή ποσοστό 16,3% του συνόλου των εξαγωγών για το 2010. Ακολουθούν τα δομικά υλικά, με 1,83 δις ευρώ ή 11,5% του συνόλου και στην τρίτη θέση βρίσκονται τα φάρμακα-καλλυντικά, με 1,02 δις ευρώ (6,43% του συνόλου).
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός, με 755 εκατ. ευρώ (4,73% του συνόλου) και τα χημικά-πλαστικά με 603 εκατ. ευρώ (3,73% του συνόλου).
Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών σε είδη με γουνοδέρματα (188 εκατ. ευρώ, αύξηση πάνω από 80%), αλλά και οι παραδοσιακά υψηλές εξαγωγές πλεκτών και άλλων γυναικείων ενδυμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος της ένδυσης να βρίσκεται στην 6η θέση, με κλαδικές εξαγωγές ύψους 515 εκατ. ευρώ (3,23% του συνόλου), ξεπερνώντας το βαμβάκι και τους σπόρους βάμβακος, που κατατάσσονται στην 7η θέση, με 411 εκατ. ευρώ (2,85% του συνόλου). Αν δεν συμπεριληφθούν οι κλάδοι των μη ταξινομημένων και εμπιστευτικών προϊόντων, που καλύπτουν αρκετά διαφοροποιημένα προϊόντα (454 εκατ. ευρώ, 2,84% του συνόλου), στην 8η θέση βρέθηκε ο καπνός (τσιγάρα και καπνά), με 328 εκατ. ευρώ (2,05% του συνόλου) και στην 9η τα διάφορα βιομηχανοποιημένα ήδη, με 196 εκατ. ευρώ (1,23% του συνόλου). Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα νήματα-υφάσματα με 189 εκατ. ευρώ (1,19% του συνόλου).