Με το φόβο νέων μέτρων επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα το κλιμάκιο της Τρόικας για να εξετάσει όλα τα δεδομένα και τις προοπτικές του προϋπολογισμού.

Αν από τους ελέγχους του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου διαπιστώσει αποκλίσεις και κίνδυνο να μη μειωθεί το έλλειμμα στα προβλεπόμενα επίπεδα, τότε θα επιβάλει και νέα μέτρα.

Η Τρόικα λοιπόν επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα και το πολυμελές κλιμάκιό της θα εξετάσει όλες τις πτυχές της προόδου της ελληνικής οικονομίας ώστε να δοθεί έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Αυγούστου και μετά την ολοκλήρωση των επαφών θα συντάξουν έκθεση, με την οποία θα δίνεται το πράσινο φως στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ να εκταμιεύσουν τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Η βεβαιότητα του Οικονομικού Επιτελείου για την καταβολή της δεύτερης δόσης ενισχύεται από την πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού, παρά την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα, αλλά και στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Οι κρίσιμοι έλεγχοι της «τρόικας» θα γίνουν το φθινόπωρο όταν θα οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός του 2011.