Στη σύλληψη τραπεζίτη της Credit Suisse, του Χ.Μ, προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας που έχει θέσει στο στόχαστρο ελβετικές τράπεζες οι οποίες κατηγορούνται ότι βοηθούν Αμερικανούς υπηκόους να φοροδιαφεύγουν. Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», ο Χ.Μ. συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, όταν μπήκε στις ΗΠΑ, και κρατείται στο Fort Lauderdale στη Φλόριντα.

Επισημαίνεται πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι αμερικανικές φορολογικές αρχές έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια μια ευρύτερη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, θέτοντας στο στόχαστρο ελβετικές τράπεζες που με τη συνδρομή του τραπεζικού απορρήτου φέρονται να βοηθούν Αμερικανούς πολίτες να φοροδιαφεύγουν.

Το 2009, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέληξε σε εξωδικαστική συμφωνία με τη UBS, κατά την οποία η ελβετική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση 780 εκατ. δολ. και να παραδώσει στοιχεία χιλιάδων πελατών της. Έκτοτε, περισσότεροι από 20 πελάτες της UBS έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο, κατατέθηκε αγωγή εναντιόν του Renzo Gadola, τραπεζίτη της UBS μέχρι το 2008.

Όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές αναμένεται να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του Χ.Μ. ως προς τον ρόλο του ως συμβούλου σε πλούσιους πελάτες της δυτικής ακτής των ΗΠΑ που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν εντός της εβδομάδας, ενώ ο κ. Μπάγιος αναμένεται να παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Επισημαίνεται ότι ο Χ.Μ. εργάζεται για την Credit Suisse από τις αρχές του 2009. Ήταν στέλεχος της UBS για περισσότερα από 15 χρόνια, εκ των οποίων τα περισσότερα είχε έδρα στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο.