Ύφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα (-6,6%) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση: Η Ελλάδα και η Ρουμανία (-0,5%).

Ακόμη, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο κατά 1,4%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στους «27».

Στο σύνολο του 2010, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,5% το 2010, σύμφωνα με τη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% το τέταρτο τρίμηνο οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη, ενώ η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο (μείωση εισαγωγών, αύξηση εξαγωγών), εν μέρει μόνον αντιστάθμισε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αρνητικά επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ και η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως π.χ. στην οικοδομή, η οποία κάποτε αποτελούσε την «ατμομηχανή της οικονομίας».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 5,1% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,7% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2009).

Παράγοντες της οικονομίας, όπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμούν ότι και εφέτος θα υπάρξει ύφεση, της τάξεως του 3%, στην ελληνική οικονομία. Ενώ, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα παρατηρηθεί σταθεροποίηση από τα μισά του τρέχοντος έτους και η οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2012.