«Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους», υποσχέθηκε σήμερα η Κίνα μπροστά στο ενδεχόμενο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε αύξηση των δασμών κατά 50%, απορρίπτοντας τις πιέσεις να αποσύρει τα αντίμετρα και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο σκηνικό για τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Σύμφωνα με το Reuters, «εάν καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρήσει, οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα μπορεί να φτάσουν στο 104% μέχρι την Τετάρτη», ασκώντας πιέσεις στο Πεκίνο να αντιδράσει. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προετοιμάζεται για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, πριν από την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ασία. Το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πια ορατό.
Με τις προηγούμενες αυξήσεις δασμών του Τραμπ να πιέζουν ήδη τις κινεζικές επιχειρήσεις, νέες αυξήσεις στους δασμούς θα ενισχύσουν την επιθυμία της Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Κίνα από τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
«Η απειλή των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τους δασμούς κατά της Κίνας είναι λάθος, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον εκβιαστικό χαρακτήρα της αμερικανικής πλευράς», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε επίσημη ανακοίνωση.
«Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην πορεία τους, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι το τέλος».
Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς 50% στις αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα την Τετάρτη, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τους δασμούς 34% που επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι κινεζικοί δασμοί ήταν «απάντηση» στους 34% «αντισταθμιστικούς» δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, οι οποίοι προστέθηκαν στους 20% δασμούς που είχε επιβάλει νωρίτερα φέτος, αυξάνοντας έτσι τον μέσο δασμό των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα στο 76%.
«Αν οι δασμοί συνεχίσουν να αυξάνονται, η αντιπαράθεση θα μετατραπεί σε μάχη βούλησης και αρχών, παρά σε οικονομικό ζήτημα», δήλωσε ο Σου Τιαντσέν, ανώτερος οικονομολόγος για την Κίνα στην Economist Intelligence Unit.
«Εφόσον η Κίνα αντιμετωπίζει ήδη δασμούς άνω του 60%, δεν έχει σημασία αν αυτοί αυξηθούν κατά 50% ή 500%», πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει η πιο κερδοφόρα αγορά για την Κίνα»
Η Κίνα, παράλληλα, εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατεύσει την οικονομία της από την παγκόσμια αναστάτωση που προκάλεσε η «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ. Πολυάριθμες κρατικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε μετοχές, πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις προχωρούν σε επαναγορές μετοχών, ενώ η κεντρική τράπεζα υπόσχεται στήριξη ρευστότητας για την κεντρική εταιρεία Huijin, η οποία παρενέβη για να στηρίξει την αγορά μετοχών.
Παρ’ όλα αυτά, η στρατηγική του Τραμπ για τους δασμούς κινδυνεύει να καθυστερήσει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας από την πανδημία COVID, εκτός κι αν οι εξαγωγείς καταφέρουν να στραφούν γρήγορα σε άλλες αγορές.
«Όταν οι δασμοί περάσουν το 35%, αρχίζουν να εξαλείφουν όλα τα κέρδη του εξαγωγικού τομέα», δήλωσε η Νταν Ουάνγκ, διευθύντρια Κίνας στην Eurasia Group.
«Μετά από αυτό, η Κίνα δεν πρέπει να εξάγει καθόλου στις ΗΠΑ. Είτε είναι 1.000% είτε όχι, δεν έχει σημασία, αφού δεν υπάρχει εμπόριο», σημείωσε.
«Η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει η πιο κερδοφόρα αγορά για την Κίνα τώρα», πρόσθεσε.
Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συναντηθεί με τον ισπανό πρωθυπουργό την Παρασκευή, με σκοπό την επίλυση εμπορικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, ενώ ο Τραμπ ενδέχεται να συνεχίσει την επίθεσή του με νέους δασμούς.
Μετά τη συνάντηση στην Ισπανία, ο κινέζος ηγέτης θα επισκεφτεί τη Μαλαισία, το Βιετνάμ και την Καμπότζη, τρεις οικονομίες που επωφελήθηκαν από τη μετεγκατάσταση κινεζικών παραγωγών, για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν δικούς τους υψηλούς δασμούς.