Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα προκηρύξει στα μέσα Μαρτίου τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, το ύψος των οποίων θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ μέσα στο έτος.

«Στις 15 Μαρτίου προκηρύσσουμε προγράμματα που θα περιλαμβάνουν 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,5 δισ. ευρώ, καθαρές φοροαπαλλαγές», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης προς τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι μέσα στο μήνα ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο βγαίνουν στην αγορά τα προγράμματα:

– «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

-«Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ

– «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι δύο ταμεία που μπορούν να απαντήσουν άμεσα στα τοπικά προβλήματα των αλιευτικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο Μαλιακό και τον Ευβοϊκό Κόλπο, αλλά και φυσικά και στο σύνολο των αγροτικών στην περιφέρεια.

– Εντός του μηνός θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα σημεία – ανατροπές για μια «Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», με καινούριες πρωτοβουλίες βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

– Μέσα στο επόμενο δίμηνο προχωράει η εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα.

– ψηφίζεται πολύ σύντομα η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων και σε λίγες μέρες θα είναι νόμος του κράτους.

– Πολύ σύντομα ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ απ’ το ταμείο JEREMIE, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν, έως και 3 έτη.

– Μέσω πάλι του JEREMIE 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης.

– Τέλος, μέσα στο προσεχές διάστημα του 2011, συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, που λέγεται Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατ. πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.