Μπορεί να μπήκαμε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στο νέο έτος, ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκκινεί ήδη τις διαδικασίες για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025, με την εφαρμογή του Μητρώου υπεύθυνων προσώπων, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι οι φορείς του Δημόσιου τομέα θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα, παρέχοντας πλήρη και ακριβή στοιχεία για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:
Τι είναι το Μητρώο Υπεύθυνων Προσώπων και πώς λειτουργεί
Το Μητρώο είναι ένα σύστημα στο οποίο όλοι οι φορείς του Δημόσιου τομέα θα πρέπει να εγγραφούν έως μεθαύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο κάθε φορέας υποχρεούται να δηλώσει τα πρόσωπα που είναι αρμόδια για την ορθή και έγκαιρη διαβίβαση των οικονομικών στοιχείων κάθε υπηρεσίας, στην ΑΑΔΕ.
Οι πληροφορίες που πρέπει να υποβληθούν αφορούν:
- Αποδοχές από μισθωτή εργασία.
- Συντάξεις.
- Επιδοτήσεις και λοιπές παροχές.
- Αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα.
Όπως τονίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η σωστή λειτουργία του Μητρώου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς εξασφαλίζει την ακρίβεια των στοιχείων που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών. Θυμίζουμε ότι φέτος τα περισσότερα στοιχεία των φορολογικών μας δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα κι εμείς θα τσεκάρουμε απλώς εάν είναι ορθά ή όχι.
Ευθύνη για τη διαβίβαση των στοιχείων ανήκει στα υπεύθυνα πρόσωπα που δηλώνονται από κάθε φορέα. Ειδικότερα:
- Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπεύθυνος είναι ο Ειδικός Γραμματέας.
- Στη Βουλή των Ελλήνων, ο Γενικός Γραμματέας.
- Στα υπουργεία, οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς.
- Στους δήμους, ο Γενικός Γραμματέας ή, αν δεν υπάρχει, ο Δήμαρχος.
- Στις περιφέρειες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας ή, αν δεν υπάρχει, ο Περιφερειάρχης.
- Για τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς, υπεύθυνο θεωρείται το ανώτατο διοικητικό στέλεχος ή ο επικεφαλής.
Κάθε φορέας καλείται να διασφαλίσει την τήρηση των προθεσμιών και την ορθότητα των στοιχείων που υποβάλλονται, καθώς τα λάθη ή οι καθυστερήσεις ενδέχεται να επιφέρουν βαριά πρόστιμα.
Για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η ΑΑΔΕ έχει ορίσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Ήτοι:
- Έως τις 15 Ιανουαρίου 2025: Εγγραφή στο Μητρώο και δήλωση των υπεύθυνων προσώπων.
- Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025: Διαβίβαση όλων των στοιχείων που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Η τήρηση αυτών των προθεσμιών είναι απαραίτητη, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παράλειψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων και να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων.
Πρόστιμα για καθυστερήσεις και αμέλειες
Το νέο σύστημα συνοδεύεται από αυστηρές κυρώσεις για όσους φορείς ή υπεύθυνα πρόσωπα δεν συμμορφώνονται. Τα πρόστιμα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της παράβασης:
Μη εγγραφή στο Μητρώο εντός προθεσμίας: Πρόστιμο 2.500 ευρώ.
Εκπρόθεσμη διαβίβαση στοιχείων: Πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο 2.500 ευρώ.
Λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα: Πρόστιμα που κυμαίνονται από 200 έως 1.700 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των διορθωτικών εγγραφών.
Ειδικότερα, τα πρόστιμα για διορθωτικά αρχεία (δηλαδή αρχεία που αποστέλλονται για να διορθώσουν ή να τροποποιήσουν ήδη υποβληθέντα στοιχεία ή δεδομένα), θα είναι τα εξής:
- Για έως 20 εγγραφές (σε σύνολο κάτω των 1.000), δεν επιβάλλεται πρόστιμο.
- Για 21 έως 40 εγγραφές, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.
- Για 41 έως 60 εγγραφές, το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ.
- Για 61 έως 80 εγγραφές, το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ.
- Για περισσότερες από 81 εγγραφές, το πρόστιμο φτάνει τα 1.700 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις σοβαρών καθυστερήσεων ή επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, οι κυρώσεις μπορεί να είναι ακόμη αυστηρότερες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το νέο αυτό σύστημα επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις στους δημόσιους φορείς, οι οποίοι καλούνται να εξασφαλίσουν ότι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογική και διοικητική υποδομή για να ανταποκριθούν.