Η διασύνδεση με POS γίνεται υποχρεωτική για μια σειρά επαγγελμάτων, με ένα από αυτά να παρουσιάζει αύξηση εσόδων κατά 177% και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή Live News πρόκειται για τα ταξί, που είδαν τα έσοδα τους να εκτοξεύονται από 18 σε 50 εκατομμύρια. Μάλιστα, η διασύνδεση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από όλους τους επαγγελματίες οδηγούς.

Επίσης, αύξηση στα έσοδα είδαν κι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως εκείνος της εστίασης ή τα γυμναστήρια.

Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκε αύξηση του τζίρου κατά:

  • +177% Ταξί (από 18 εκατ. σε 50 εκατ.)
  • +34,8% Γυμναστήρια (από 56 εκατ. σε 75 εκατ.)
  • +20,1% Γιατρούς (από 227 εκατ. σε 273 εκατ.)
  • +16% Εστίαση (από 4,8 δισ. σε 5,5 δισ.)
  • +13,8% Κομμωτήρια (από 326 εκατ. σε 371 εκατ.)
  • +8,8% Ξενοδοχεία (από 3,6 δισ. σε 3,9 δισ.)

Διευκρινήσεις για παράταση διασύνδεσης

Η παροχή επιπλέον χρόνου στη διασύνδεση ταμειακού συστήματος και τερματικών POS, που ανακοινώθηκε και προβλέπεται σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δεν σημαίνει παράταση για το σύνολο των υπόχρεων, όπως διευκρινίζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Όπως σημειώνεται, η παροχή επιπλέον χρόνου, αφορά αποκλειστικά περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διασύνδεσης για επιχειρήσεις, που διαθέτουν εκδόσεις ERP και τύπους POS, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε η ΑΑΔΕ από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και τους Παρόχους POS (NSPs), δεν μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους για λόγους πολυπλοκότητας της τεχνικής υλοποίησης.