Η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποκάλυψε αυτό που, λίγο-πολύ, όλοι γνώριζαν: ότι σε ορισμένους κλάδους η φοροδιαφυγή ήταν εκτεταμένη. Η χρήση των POS σε κλάδους όπως τα ταξί, η εστίαση και τα κομμωτήρια εκτόξευσε τους τζίρους, παρά το γεγονός ότι η αγορά πιέζεται λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που προκαλεί η ακρίβεια.

Παράλληλα, η χρήση των POS ενισχύει σημαντικά τα κρατικά έσοδα, τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον ΦΠΑ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας των ταξί, όπου οι συναλλαγές μέσω POS σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 177%. Τα στοιχεία αυτά δικαιολογούν πλήρως την επιμονή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, στην καθιέρωση ειδικών αυτοκόλλητων στα ταξί, τα οποία υπενθυμίζουν στους επιβάτες ότι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, ο τζίρος μέσω POS στα ταξί το προηγούμενο έτος ανήλθε σε 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ήταν 18 εκατ. ευρώ. Φέτος, μετά την καθολική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, η ΑΑΔΕ κατέγραψε έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι για το 2024 το συνολικό ποσό θα αγγίξει τα 73 εκατ. ευρώ.

Παρόμοιες αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλους κλάδους, όπως:

Σερβιτόρος
  • Εστίαση: Το 2022, οι συναλλαγές μέσω POS άγγιξαν τα 6,8 δισ. ευρώ. Στο οκτάμηνο του 2023, οι συναλλαγές ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, ενώ φέτος, κατά την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 5,5 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις για το 2024 αναφέρουν ότι ο συνολικός τζίρος θα αγγίξει τα 7,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
  • Κομμωτήρια και σαλόνια περιποίησης: Το 2022, οι συναλλαγές μέσω POS ανήλθαν σε 505 εκατ. ευρώ. Το οκτάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 326 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αυξήθηκαν στα 371 εκατ. ευρώ. Για το 2024, εκτιμάται ότι ο τζίρος θα φτάσει τα 575 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 14%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω myDATA, η γενικευμένη χρήση POS, οι αυτόματες δηλώσεις ΦΠΑ και τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής έχουν ήδη συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα έσοδα για τα έτη 2025 και 2026 ενδέχεται να διπλασιαστούν, φτάνοντας τα 2 ή και 3 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς το κράτος θα συλλέξει όχι μόνο περισσότερο ΦΠΑ, αλλά και μεγαλύτερα ποσά από φόρους εισοδήματος, λόγω της διαφάνειας που θα προσφέρουν τα νέα συστήματα της ΑΑΔΕ, τα οποία θα αποκαλύπτουν εισοδήματα που μέχρι τώρα αποκρύπτονταν.

Καθώς περνά ο καιρός, το Δημόσιο συνεχώς αυξάνει τα έσοδά του από τον ΦΠΑ, ο οποίος στο παρελθόν παρέμενε ανείσπρακτος. Το ποσοστό του «κενού» ΦΠΑ, το οποίο μειώθηκε στο 21% το 2020 λόγω της πανδημίας και της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και στο 18% το 2021, αναμένεται φέτος να μειωθεί ακόμα περισσότερο, ίσως φτάνοντας στο 14%.