Για πρώτη φορά μετά την πανδημία του κορονοϊού η Fed πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ εκτοξεύεται η τιμή του χρυσού.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, συνεχίζοντας τη συγκεκριμένη πολιτική και το 2025. Ωστόσο, στελέχη της ξεκαθάρισαν ότι τα επίπεδα δεν θα υποχωρήσουν κάτω από 2%, κατάσταση που επικρατούσε περισσότερο από μια δεκαετία πριν από το 2022.
Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια, γιατί ο πληθωρισμός έμεινε σε σταθερά επίπεδα και η αγορά «πάγωσε», δηλαδή δεν υπήρξε «καμένο έδαφος», ώστε να χρειαστεί να πέσει χρήμα, για να φτιαχτεί κάτι καινούργιο.
Οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκαν, αλλά έμειναν σε βιώσιμα επίπεδα και ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας ανά εργαζόμενο μειώθηκε, αλλά αναλογικά η ζήτηση δεν αυξήθηκε τόσο. Παράλληλα, η προαναγγελία για μείωση των επιτοκίων εκτίναξε τις τιμές του χρυσού με αγορές ανταγωνιστικές στη Δύση, να χτίζουν απόθεμα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, λοιπόν, ευελπιστεί να πέσει χρήμα στην αγορά, με μειώσεις τιμών σε είδη πολυτελείας και γενικά όσα θα αγοράσουν τα αστικά και όχι μεσαία ή λαϊκά στρώματα. Παραδείγματος χάριν, δεν αναμένεται σημαντική μείωση στα στεγαστικά ή φοιτητικά δάνεια, αλλά στα καταναλωτικά και σε όσα αφορούν τον τομέα της τεχνολογίας.
«Μακροπρόθεσμα, τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να ωθούν προς τα πάνω τη χρηματιστηριακή αγορά στο σύνολό της, καθώς οι επενδυτές δελεάζονται να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο, όταν οι αποδόσεις των ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρατικά ομόλογα, μειώνονται. Περίπου το 58% των αμερικανικών νοικοκυριών το 2022 είχε χρήματα στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με έρευνα της Fed. Σχεδόν όλες οι οικογένειες που ανήκουν στο 10% των υψηλότερων εισοδημάτων κατείχαν μετοχές, σε σύγκριση με το 34% των οικογενειών με εισοδήματα κάτω από το μισό», έγραψε το Reuters.
Με βάση τη γνώμη οικονομολόγων, λοιπόν, η Fed θέλει να πέσει χρήμα διά της πλαγίας οδού από τα υψηλά προς τα χαμηλά στρώματα και να επιστρέψει πίσω, ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος ανακύκλωσης του χρήματος, το οποίο δεν θα διοχετευτεί προς άλλες αγορές, ειδικά σε όσες είναι εχθρικές προς τη Δύση.