Η τιμή του χρυσού συνεχίζει να σημειώνει υψηλές πτήσεις, φτάνοντας πλέον σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, υποστηριζόμενη από μια σειρά παραγόντων. Η τιμή έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας αύξηση άνω του 20% από την αρχή του χρόνου ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν τα επόμενα χρόνια δούμε ακόμη και τις 3.000 δολάρια.

Ο χρυσός παραδοσιακά θεωρείται το καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους εξαιρετικά δύσκολες, και φαίνεται ότι η τρέχουσα περίοδος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κύρια ώθηση για την αύξηση της τιμής προέρχεται από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, καθώς και από τις ενισχυμένες αγορές από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.

Διαχρονικά, ο χρυσός έχει αποδειχθεί μια αξιόπιστη επένδυση. Στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η τιμή του χρυσού ήταν κάτω από 900 δολάρια ανά ουγγιά. Εάν κάποιος επενδυτής είχε αγοράσει χρυσό τότε και τον διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό του, σήμερα θα είχε αποκομίσει κέρδη κοντά στο 190%, δηλαδή κατά μέσο όρο 12% ετησίως. Αυτή η απόδοση είναι εξαιρετικά υψηλή, αν λάβουμε υπόψη ότι ο χρυσός είναι μια από τις πιο αμυντικές επενδύσεις.

Η μείωση των επιτοκίων και η επίδραση στον χρυσό

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί την έντονη άνοδο του χρυσού είναι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Μετά τη νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η αγορά περιμένει παρόμοια κίνηση και από τη Fed την προσεχή Τετάρτη. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα υπάρξει άλλη μια μείωση μέχρι το τέλος του έτους. Συνολικά, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια της Fed θα μειωθούν πάνω από 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε μία από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης.

Χρυσός

Το Fed Funds Futures, που παρακολουθεί τις προβλέψεις για τα επιτόκια, δείχνει ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια κατά περισσότερο από 200 μονάδες βάσης έως τα μέσα του 2025. Αυτό είναι θετικό για τον χρυσό, καθώς οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων και τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν τον χρυσό πιο ελκυστικό ως επενδυτικό προϊόν.

Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, η ζήτηση για χρυσό αυξάνεται, ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τον Μπόμπ Χάμπερκορν, αναλυτή στρατηγικής στην RJO Futures, η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι προβλέψεις για χαμηλότερη απασχόληση ωθούν τους επενδυτές να στραφούν στον χρυσό ως προστασία από ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση. «Ο χρυσός συχνά λειτουργεί ως ασφάλεια σε περιόδους αναταραχής», σημειώνει ο Χάμπερκορν.

Αβεβαιότητα και το αμερικανικό έλλειμμα

Παρόλο που οι ΗΠΑ σημειώνουν οικονομική ανάκαμψη, το έλλειμμά τους παραμένει σε επίπεδα που θυμίζουν πολεμικές εποχές ή παγκόσμιες πανδημίες. Το εθνικό χρέος έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το 130% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα παραμένει κοντά στο 7%, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι ο χρυσός παραμένει μια ασφαλής επενδυτική επιλογή για το μέλλον.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η επόμενη ημέρα για την οικονομία των ΗΠΑ, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς κανένας από τους προεδρικούς υποψηφίους δεν φαίνεται να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών της χώρας. Ενδέχεται να απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά κίνητρα πέρα από τα υπάρχοντα μέτρα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Η αυξανόμενη ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού και τις δημοσιονομικές πιέσεις καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει δύο βασικά πράγματα: πρώτον, η Fed θα πρέπει να στηρίξει το αυξανόμενο χρέος και να μειώσει το κόστος του για την κυβέρνηση, και δεύτερον, θα αυξηθούν οι πιέσεις για υποτίμηση του δολαρίου και συγκράτηση των αυξανόμενων τιμών.

Μαζικές αγορές από κεντρικές τράπεζες

Η αύξηση της τιμής του χρυσού δεν οφείλεται μόνο στα χαμηλά επιτόκια και την οικονομική αβεβαιότητα. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι μαζικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. Η ζήτηση για χρυσό έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενώ το ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές συνεχίζει να ενισχύεται.

Οι κεντρικές τράπεζες σε διάφορες χώρες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού, ενισχύοντας περαιτέρω την τιμή του. Ιδιαίτερα η Κίνα και η Τουρκία έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό. Αν και η Κίνα ανακοίνωσε προσωρινή διακοπή των αγορών της, οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα επανέλθει σύντομα στην αγορά, εφόσον υπάρξει διόρθωση στις τιμές.

Εκτός από την Κίνα, σημαντικοί αγοραστές χρυσού παραμένουν η Ρωσία, η Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Πρόσφατα, η Πολωνία αύξησε επίσης τα αποθέματά της, ενισχύοντας τη διεθνή ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες συνεχίζουν να ευνοούν τη ζήτηση για χρυσό. Με τη σταθερή αύξηση της τιμής του και την ενισχυμένη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, ο χρυσός παραμένει μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή, ειδικά σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας.