Η απόφαση της Δικαιοσύνης για το αίτημα των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει ζητώντας αναδρομικά τη 13η και την 14η σύνταξη για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Ο μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας για τις περικοπές συντάξεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και το δικαίωμα επιστροφής μέρους αυτών των περικοπών στους συνταξιούχους φτάνει στην τελική ευθεία.

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, που θα καθορίσει αν οι 350.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη θα λάβουν τη 13η και 14η σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού), καθώς και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Η απόφαση θα αφορά μόνο το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι ολόκληρη την περίοδο που έχει τεθεί στις προσφυγές.

Εάν η απόφαση είναι θετική για τους συνταξιούχους, το κόστος υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους (περίπου 2.500.000 άτομα), το κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά από αντικρουόμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας: ο Άρειος Πάγος έκρινε συνταγματικές τις περικοπές, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική διάσωση της χώρας, ενώ το ΣτΕ έκρινε τις περικοπές αντισυνταγματικές, με το σκεπτικό ότι οι νόμοι δημοσιονομικής προσαρμογής του 2012 δεν δικαιολογούν την περικοπή των δώρων.

Οι συνταξιούχοι αναμένουν την απόφαση ελπίζοντας ότι θα ενσωματώσει τις περικοπές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, δημιουργώντας ενότητα στην έννομη τάξη. Η δικηγορική κοινότητα προσδοκά ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα ξεκαθαρίσει τη συνταγματικότητα των νόμων που εφαρμόστηκαν. Εάν η απόφαση είναι θετική, θα ακολουθήσει η απόδοση των αναδρομικών ποσών για το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο, κάτι που θα κλείσει μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία και θα δικαιώσει χιλιάδες συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση είχε επιστρέψει αναδρομικά μόνο τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις το 2020, ενώ τα δώρα δεν καταβλήθηκαν παρά την απόφαση του ΣτΕ το 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές από οργανώσεις συνταξιούχων, που τώρα περιμένουν την τελική λύση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Οι διεκδικήσεις ανέρχονται σε 723 εκατομμύρια ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι συνταξιούχοι περιμένουν μια «πολιτική λύση» που θα τους δικαιώσει, ανακουφίζοντας παράλληλα τις δικαστικές αίθουσες από τις συνεχιζόμενες προσφυγές.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί για την πλήρη απόδοση των αναδρομικών, επικαλούμενη το υψηλό κόστος που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ εάν η απόφαση εφαρμοστεί σε όλους τους συνταξιούχους. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι ελπίζουν ότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου θα δικαιώσει τις προσδοκίες τους, βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια αυτή διαμάχη και αποδίδοντας τα οφειλόμενα ποσά.